Liberális országból diktatúra: Ausztrália már egy-egy vírusos esetre is durván reagál

2021. szeptember 22. 18:14

Bár Ausztrália még mindig liberális demokráciának nevezi magát, a koronavírus nagyobb elterjedésének megelőzése érdekében már-már diktatúrára hajazó szigorú korlátozásokat vezetett be a kormány.

2021. szeptember 22. 18:14
null
Fekete Kíra

„Ausztrália határai jelenleg le vannak zárva, a COVID-19 terjedésének megakadályozása érdekében pedig szigorúan ellenőrzik a határátlépést. Ausztráliát csak külön engedéllyel lehet elhagyni” – olvasható a kormány honlapján. Az egyébként szabadelvű Ausztrália a lakosok számára szinte börtönné vált. A múlt hónapig a külföldön tartózkodó ausztrálok mentesültek a korlátozás alól, így hazautazhattak. A kormány azonban tovább szigorította a korlátozásokat, sok külföldi esett csapdába az ország határain belül.

Nem csak az országhatár átlépése körülményes, az Ausztrálián belüli utazást is szigorúan ellenőrzik.  

Az ausztrál kormány megtiltja az állampolgároknak, hogy hivatalos engedély nélkül elhagyják otthonaikat, kötelezi a maszkviselést még akkor is, ha az emberek a szabadban vannak és távolságot tartanak,

beveti a katonaságot, hogy betartassa ezeket a szabályokat, betiltja a tüntetéseket, valamint letartóztatja és bírságot szab ki az ellenszegülőkre. 

„Ez az ország még mindig liberális demokrácia?” teszi fel a kérdést a The Atlantic újságírója.

Dél-Ausztrália egy olyan – a karanténszabályok betartatására kifejlesztett – alkalmazáson dolgozik, amely képes az arcfelismerésre és a helymeghatározásra. A házi karanténba került személyeknek le kell töltenie az applikációt, az állam pedig véletlenszerű időpontokban sms-t küld nekik, amelyben arra kéri őket, hogy készítsenek egy fényképet magukról és a környezetükről. Ezt a feladatot tizenöt perc alatt kell teljesíteni. Abban az esetben,

ha a személy túllépi az időkorlátot, a helyi rendőrség személyesen keresi fel az alkalmazás segítségével.

„Nem áruljuk el nekik, hogy mikor és milyen gyakran küldjük az sms-t, amire 15 percen belül kell válaszolniuk” – magyarázta az alkalmazás működési elvét Steven Marshall, Dél-Ausztrália miniszterelnöke. „Azt hiszem, minden dél-ausztrál büszke lehet arra, hogy mi vagyunk a házikarantén-alkalmazás országos kísérleti projektje”.

Scott Morrison ausztrál miniszterelnök saját maga is beismerte, hogy nem élhető az országa hosszú távon a szigorú korlátozások mellett. Morrison azt is hozzátette, hogy nincs könnyű dolguk a korlátozások betartatásával, mivel a polgárok egy része nem ért egyet a szabályokkal és nem akarja elfogadni azokat.

Luis Ascui
Luis Ascui
 Már alkoholba sem fojthatják a bánatukat

A határok lezárása nem az egyetlen ausztrál korlátozás, az állam azt is megszabja, hogy mennyi sört ihatnak naponta az emberek a karantén ideje alatt, az állami NSW Health (új-dél-walesi Egészségügyi Minisztérium) ügynöksége még az ismerősök által beküldött csomagokat is átvizsgálja. „Minden táskát és az épületbe érkező tárgyat megvizsgálnak, rengeteg alkoholtartalmú ajándékot foglaltak le” – fejtette ki egy karantén alá vont lakóház, a Common Ground egyik lakója, Robin Elhaj. A lakók különböző, kiporciózott alkoholos csomagok közül választhatnak – például hat doboz sört vagy egy üveg bort –, a többi alkoholos italt elkobozzák a lezárás idejére.

Az ausztrál állam azt is megszabja, hogy mennyi sört ihatnak naponta a karanténban lévő emberek.

Az NSW rendőrségi szóvivője tagadja, hogy korlátoznák az alkoholos italok mennyiségét a lakóházakban: „Az NSW rendőrsége minden lakóhelyi elzárási helyen azért van jelen, hogy biztosítsa a közegészségügyi rendeletek betartását, és szükség esetén segítséget nyújtson az NSW Healthnek” – fejtette ki a rendőrségi szóvivő.

A sydney-i helyi egészségügyi körzet szóvivője viszont azt állítja, hogy már akkor életbe lépett az alkoholfogyasztás korlátozása, amikor az NSW Health a koronavírus megfékezése céljából átvette a lakóházak ellenőrzését.

MTI/David Crosling
MTI/David Crosling

Nem csak Dél-Ausztrália vezetett be új szabályokat a vírushelyzet idejére, Victoria állam is hasonló lépésre szánta el magát: a kormány még a parlament működését is felfüggesztette a járvány idejére. „A szövetségi és állami parlamentek mindkét világháború és a spanyolnátha idején is üléseztek, és sohasem rendeltek el kijárási tilalmat” – jegyezte egy tudós, név szerint John Lee a Brookings Institutionnek írt cikkében. Daniel Andrews Viktória állam miniszterelnöke a kijárási tilalommal kapcsolatban felmerült jogi aggályokkal kapcsolatban azt nyilatkozta, hogy „ez nem az emberi jogokról, hanem emberi életekről szól”.

Az új-dél-walesi David Elliott,

a rendőrség és sürgősségi szolgálatok minisztere szerint a szabályok betartatásához szükség van az ausztrál hadseregre, mert az ausztrál lakosság nem tartja be az előírásokat. 

Sydneyben – ahol több mint ötmillió ember több mint két hónapja karanténban van – és Melbourne-ben be kellett tiltani a lezárás elleni tüntetéseket, akik mégis megpróbálták a szabályt áthágni, azt letartóztatták, vagy megbírságolták. 

A The Age ausztrál lap szerint megelőzhető lett volna a Delta-variáns okozta teljes lezárás, ha Ausztrália megfelelően használja fel a beszerzett vakcinákat. „Az AstraZeneca oltóanyag 16 millió adagjából, csak körülbelül 8 millió került az ausztrálok karjaiba” – írja a lap. Azt is hozzátették, hogy „további 1,6 millió adagot küldött külföldre Ausztrália azért, hogy segítsen a szomszédos országoknak, mint például Pápua Új-Guinea, Fidzsi-szigetek és Kelet-Timor, a COVID-19 elleni küzdelemben. Körülbelül 6 millió adag vár még felhasználásra, pedig a nemzet több mint fele egy lezárt országban él a rendkívül fertőző Delta-változat fellángolásai miatt.”

A turisztikai miniszter jelezte, hogy legkésőbb karácsonyig újranyitják az országhatárt.

Borítókép: MTI/Louis Ascui

Kapcsolódó cikkek

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Lenyeg Telen
2021. október 04. 11:11
Dehogy... nincs itt semmi látnivaló... csak hagyományt ápolnak... régen börtönsziget volt, most meg így tisztelegnek a nagyszerű múltjuk előtt...
mokány
2021. szeptember 30. 23:21
Egy diktatúrának nem elég , ha ártatlan vagy . Ártalmatlannak kell lenned . Ezért kedvelik a diktatúrák a deviánsokat .
Andilla
2021. szeptember 30. 23:21
Ez már ott megy egy ideje... A NSW tisztifőorvosa meg nyíltan ki is mondta nemrég, hogy a New World Orderben bizony, ilyen dolgokra kell számítani.
Neville
2021. szeptember 30. 23:20
Ez már szinte az orwelli telekép, hallod. Amúgy nehezen tudom elképzelni, hogy nincs ott pár normális ember, aki nem küldött válaszul egy fotót mondjuk a farkáról, hűen kifejezve, mit is gondol erről. :)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik