Tízéves rekordot döntött a balatoni főszezon: kétmilliónál is többen utaztak az idén nyáron vonattal a Balatonhoz

2021. szeptember 20. 14:49

Írta: Rádi Balázs
Kétmilliónál is többen utaztak az idén nyáron vonattal a Balatonhoz – írta Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti és stratégiai államtitkára vasárnap a Facebook-oldalán.

Bejegyzésében az államtitkár hangsúlyozta, sikeres szezon zárult le a hétvégével a Balaton partjainál, az elmúlt évtizedben ez volt a legerősebb főszezon. Összeségében 11 százalékkal többen utaztak a Balatonhoz vonattal, mint a járvány előtti utolsó nyáron.

Schanda Tamás kiemelte, már az előszezonban nagy volt az utazási kedv, 262 ezren vonatoztak a tóhoz.

A főszezonban 2019-hez képest a déli partra megközelítően ugyanannyian utaztak, az északi parton viszont mintegy 10 százalékos növekedés volt tapasztalható.

Az utószezonban sem lankadt az utazási kedv, a pandémia előttinél mintegy 32 százalékkal utaztak többen – mutatott rá az államtitkár.

A turizmus újraélesztése: az innovatív és fenntartható újrakezdést ösztönzi a Turisztikai Világszervezet

A digitális megoldások bevezetése a turisztikai ágazatba lehetővé teszi a vállalatok számára, hogy személyre szabott és biztonságos turisztikai termékeket fejlesszenek ki, így növelve a termelékenységüket és rugalmasságukat.

Schanda Tamás felhívta a figyelmet arra, hogy a Balaton Okosjegy volt az idei nyári szezon nagy újdonsága, amiből országszerte több mint 65 ezer kelt el. Első alkalommal lehetett a 99 forintos Balaton egyúti kerékpárjegyet választani, amellyel 73 ezren éltek. A kerékpáros utasok száma is rekordot döntött, összesen 138 ezer biciklista választotta a vasúti közlekedést.

Az idén három új emeletes KISS motorvonat is közlekedett a Balatonhoz, a legsikeresebb járat a Dunakanyarból érkező Jégmadár volt, megközelítőleg 100 százalékos kihasználtsággal.

A kormány folytatja a kötöttpályás közlekedés fejlesztését, hiszen a környezetkímélő és modern közlekedés nem képzelhető el korszerű vasút nélkül. Az infrastruktúra fejlesztése egyaránt szolgálja az emberek és Magyarország érdekeit is – írta az ITM államtitkára.

(fotó:  MTI/MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba)


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 1 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés