Mérgező a levendula?

Kistermelő: A magyarokat tönkretenné, a franciákat támogatná Brüsszel levendula-ellenes hadjárata

2021. szeptember 20. 15:31

Írta: Takács Zsolt
Az Európai Unió alaptalanul minősítené veszélyes anyaggá a levendulát, véli Nyiri Zsuzsa, a Gárdonyi Levendula tulajdonosa. A kistermelő úgy gondolja, hogy ez csak politikai ügy, amivel a francia nagytermelőket hoznák versenyelőnybe az európai döntéshozók. Zsuzsa négy éve van a magyar levendula piacán, de szerinte már ki lehetne tenni a megtelt táblát. A levendulatermesztésbe a munkából való kiszakadás reményében vágott bele a házaspár, de Zsuzsának hamarosan a levendulás és a szappankészítés lehet a főállása.

Honnan jött az ötlet, hogy belevágnak a levendula termesztésébe?

Nagyon hirtelen ötlet volt. Négy éve megörököltünk egy dupla telket Gárdonyban, amivel rengeteg munka szakadt a nyakunkba. Minél előbb kezdeni kellett valamit a parlagon hagyott óriási területtel. Nagyon szeretem a levendulát és elképzeltem, hogy egy lila tenger lesz a kertünkben. Ez így is lett: az egész terület levendulával van borítva, így füvet se kell nyírni.

Mekkora területen termesztik a levendulát?

Ezer négyzetméteren nagyjából 600-700 tő levendula van.

Mivel foglalkoztak korábban?

Férjemmel építészmérnökök vagyunk. Ez egy nagyon stresszes munka, így ebből szerettünk volna egyfajta kiutat találni.

Nehéz megtalálni az ügyfelekkel a közös hangsúlyt és a hatóságok se túlzottan együttműködőek. Egy nehéz nap után nagyon jól esik kimenni a kertbe, mivel a levendulának akkor is van illata, amikor nem virágzik.

Ezzel sikerült egyensúlyt teremteni a hétköznapokban?

Igen, már az a célom, hogy csak olyan házat tervezzek, amilyet én szeretnék.

Fotó: Ficsor Márton

A levendulás üzletág már főállásnak minősül?

Nem, de sosem volt ez cél, a növénytermesztés inkább csak hobbiként indult.

Bár a szappankészítés már kezd hasonlítani egy főállásra.

Mivel foglalkoznak a levendulás és a szappankészítés mellett?

Házakat tervezünk és szerencsére a munkánk jelentős része otthonról is elvégezhető, így lehetőségünk van a levendulással foglalkozni.

Honnan tanulták ki a levendulatermesztés fortélyait?

Nagyon sok szakirodalmat olvastunk, de nekem már gyermekkorom óta életem része a kertészkedés. Azt már az elején tudtuk, hogy kapálni nem szeretnénk, ezért

az egész kertet geotextillel fedtük le, így nagyon keveset kell foglalkozni magával a növénnyel.
Fotó: Ficsor Márton

A Gárdonyi Levendula kizárólag családi vállalkozás vagy vannak alkalmazottak is?

Csak a család dolgozik a manufaktúrában, de más levendulások is azt javasolták, hogy ne vegyünk fel alkalmazottakat, mert egyszerűen nincs értelme.

Ennek mi az oka?

Idényjelleggel kell foglalkozni a levendulával. Tavasszal és ősszel kell metszeni, valamint néha ki kell gazolni, de más teendő nincs vele.

Még locsolni sem kell, mert a növény nagyon jól bírja a szárazságot és a levendula fejlődéséhez elegendő az esővíz.

Mennyire terheli a talajt a levendulatermesztése?

Nem túlzottan, olyan mintha füves lenne a terület.

Mi kell ahhoz, hogy valaki belevágjon a levendula termesztésébe?

A megfelelő szakmai körültekintést és tanulást követően Pannonhalmáról rendeltünk töveket, amiket szép fokozatosan elültettünk. A levendula termesztéséhez nem kell kertészmérnöki diploma, viszont, ha valamilyen betegség éri – legtöbb esetben gomba - a növényt, akkor az szinte azonnal kipusztul.

Az egész termőterület kipusztulhat a gomba miatt?

Ha Franciaországból ideér a levendula betegség, akkor egy miénkhez hasonló méretű levendulás teljesen kipusztulhat. Hivatalosan még nem érkezett meg Magyarországba a betegség, de a levendula termesztők már panaszkodnak a különböző gombákra.

Nem is lehet védekezni a gomba ellen?

Sajnos nem. Időnként permetezzük a levendulát, de nem használ semmit egy ilyen erős betegség ellen. Inkább kármentést lehet végezni és talajcserét csinálni, hátha azzal megoldódik a helyzet.

Fotó: Ficsor Márton

A levendula elültetését követően milyen hamar hoz virágot a növény?

Egy kis gyökérrel rendelkező tő az elültetést követő évben már virágozhat, de a levendula hároméves korában éri el a teljes méretét és körülbelül ötven év az élettartama a növénynek, bár tíz év után állítólag csökken a termelékenysége.

Mennyibe kerül egy gyökérrel rendelkező tő?

300-400 forint körül mozog az ára a fiatal levendulának.

A hatszáz tő késztermékként milyen mennyiséget jelent?

A levendula egyik felét az emberek szedik le, a másikat pedig lepárlóba visszük, amiből másfél liter levendulaolaj lesz.

Lepárlással nem foglalkoznak házon belül?

Azért visszük hivatalos lepárlóba, hogy minősített levendulaolajunk és vizünk legyen,

amiket fel tudunk használni a különböző termékek gyártásánál. A levendulából kinyert olaj vezetett el minket a szappankészítéshez.

A szappankészítés jelenti a vállalkozás fő profilját?

Alapvetően igen, de a szárított virágokat is felhasználjuk, zsákokba és párnákba töltjük őket. A szárított levendulával töltött tárgyakat az emberek kizárólag a szüret környékén vásárolják.

A levendula nagyon időszakos termék egészen addig, amíg nem sikerül ráépíteni egy olyan iparágat, amire mindig szükség van, nálunk ilyen a szappan.

Hogyan készül a szappan?

Teljesen természetes, növényi zsírokból készítjük a szappanokat. Különböző zsírokat kell összemelegíteni, amit aztán lúggal kell kikeverni. Ez egy nagyon veszélyes folyamat, sok idő kellett mire megkaptuk az engedélyeket, de mindent kitanultunk. A közelmúltban egy forgatáshoz kértek tőlünk alapanyagokat szappankészítéshez, de a receptet már nem kérték el. Elég bátor vállalkozás volt a részükről.

Miért annyira veszélyes a lúg?

Erősen maró anyag, de nem csak a bőrre kerülve, a levegőbe jutva a nyálkahártyákat is irritálja.

Fotó: Ficsor Márton

Mi a különbség az önök szappana és a drogériában kapható termékek között?

A mi szappanunkban nincsenek mesterséges anyagok – például titán-dioxid – és színezékek. Mi támogatjuk a környezetvédelmet és ezért nem használunk pálmazsírt, ami a nagy gyártók fő alapanyaga.

Milyen termékeket lehet még gyártani a levendulából?

Sokan készítenek szörpöt, sört és fagylaltot levendulából. Ha mértékkel használjuk a növényt, akkor szinte minden ételhez hozzáadható.

Mik a legextrémebb felhasználási módok?

Engem a levendulás pálinka lepett meg a leginkább, de mi nem szálltunk be az élelmiszeriparba. Egyedül az agárdi csokimanufaktúrával együttműködve hoztunk létre egy levendulás csokoládét.

Négy éve termesztik a levendulát. Önfenntartóvá vált a manufaktúra?

Tavaly értünk el arra a szintre, hogy

megtérült a kezdéskor befektetett 600 ezer forint és már nyereséget is termeltünk.

A környéken nagyon hamar felfedezték és óriási a vásárlóink lelkesedése a mai napig. Rendszeresen járunk piacokra és szorosan együttműködünk a helyi kézművesekkel.

A helyi fogyasztók jelentik a vásárlók bázisát?

Igen, de országos szinten is ismernek minket. A szüretre jöttek családok Kecskemétről, de már volt holland, vietnámi és kínai vásárlónk is.

Fotó: Ficsor Márton

Milyennek mondható a konkurencia? Hogyan lehet kitűnni a tömegből?

Szerintem nem igazán lehet kitűnni. Az emberek jelentős részének a levenduláról Tihany és Kőröshegy jut eszébe. Nagy előnyünk, hogy nyaralóhelyen vagyunk, így sok turista érkezik hozzánk.

Sajnos az idei év kicsit más volt, sokkal kevesebben voltak a tó vizének rossz híre miatt.

Mi a hozzáadott érték a Gárdonyi Levendula esetében?

Kezdettől fogva azzal akartunk kitűnni, hogy helyi kézművesekkel és újrahasznosított anyagokkal dolgozunk.

Milyen a magyar levendulapiac struktúrája? Vannak nagyok vagy inkább sok kistermelő uralja a piacot?

Mindkettő megtalálható Magyarországon. Tihany és Kőröshegy a magyar levendula fellegvára, de sokan nem szeretik az ottani tömeget és ezért a felkeresik inkább a kistermelőket.

Telített a levendula piaca Magyarországon?

Már ki lehetne rakni a megtelt táblát. A környéken is van másik levendulás, de óriási verseny azért nincs.

A külföldről érkező dömpingtermékek nehézséget okoznak a magyar termelőknek?

Rengeteg „kínainak” bélyegzett termék érkezik be egész Európába.

300-400 forintért szinte minden levendulás terméket beszerezhetünk az interneten. Ezekkel a termékekkel nem tudunk, de nem is akarunk versenyezni, viszont nagyon káros ránk nézve, hogy azonos forma- vagy mintahasználat esetén a vásárlók azt gondolják, hogy a mi termékünknek is ugyanolyan alacsony a minősége, mint a kínai importnak. Előfordult olyan, hogy valaki nem vette meg a rózsa formájú szappanunkat, mert ugyanolyan alakú volt, mint a kínai üzletben.

A dömpingtermékeknél miben mutatkozik meg az alacsonyabb minőség?

A csomagolóanyag nem újrahasznosított, de a legnagyobb probléma, hogy nem tiszta levendulával töltik meg.

Részben szintetikus illóolajjal áztatják be a levendula-szerű törmeléket.

Nyugatról érkeznek hazánkba levendulás termékek?

Annyira nem jellemző, nyugaton leginkább Franciaországban van jelen a levendulatermesztés, de itthon nem jelennek meg ezek a termékek.

Miért lett annyira felkapott növény az elmúlt években a levendula?

Különleges lila színe miatt nagyon dekoratív növény, de az illata is nagyon egyedi. Ezenfelül a levendula egy gyógynövény, aminek stresszoldó, nyugtató, fájdalomcsillapító hatása van, de a levendulavíz elmulasztja a szúnyogcsípést és a duzzadásokat is. 

Fotó: Ficsor Márton

Vannak a levendulának negatív hatásai is?

Erről én nem tudok, bár az Európai Unió szerint vannak.

Nevetségesnek találom, hogy az unió veszélyes anyaggá akarja nyilvánítani a levendulát.

Ezek mentén a búza és a tej is veszélyes, mert sokan rosszul lesznek tőle.

Mivel indokolja az Európai Unió a döntését?

Nem láttam olyan indokot, aminek alapja lett volna.

Szerintem a levendula veszélyessé nyilvánítása kizárólag politikai ügy és a nagyobb gyárakat – így Franciaországot – akarják versenyelőnybe juttatni.

Ha veszélyes alapanyaggá nyilvánítanák a levendulaolajat, akkor az olyan kisüzemek, mint mi, nagyon nehéz helyzetbe kerülnek, mert nehezedne a gyártás és teljesen más technológia és minősítések kellenének a működéshez.

Milyen hatással volt az üzlet működésére a koronavírus?

2020 márciusában két hétre teljesen leállt az élet, de amikor az emberek rájöttek, hogy az élet megy tovább, akkor beindult a webáruház forgalma. 2020 volt az első nyereséges évünk. Az emberek elkezdtek foglalkozni az otthoni környezet javításával és az érdeklődés elindult a természetes termékek felé.

Mik a jövőbeni terveik?

A szappant szeretnénk nagyobb mennyiségben gyártani és ennek értékesítésére viszonteladókat és exportpiacokat keresni, de eközben próbáljuk bővíteni a környékbeli beszállítóink számát.

Ez további gépberuházást jelent?

Az üzem bővítésére felújítottuk a házunk másik részét és különböző gépeket vásároltunk. A fejlesztésnek a beruházási igénye nagyjából egymillió forint.

Azt vettük észre, hogy csak akkor lehet talpon maradni, ha nagy mennyiségben gondolkozunk és folyamatosan szinteket lépünk.

Én itt képzelem el a jövőmet.

(Borítókép: Ficsor Márton)


Kedvelje a Makronómot Facebookon!



Összesen 23 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Hiányolom a termékskáláról. Már a Nagymamámnak is volt a ruhás szekrényében kis vászonzsákokban levendula. Kifejezetten hasznos moly űzőként viselkedett, ha tudok én is szerzek belőle.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés