Még íróasztal is van a moszkvai, zöld vízi villamoson

2021. szeptember 16. 13:53

A moszkvai városi vezetés bemutatta a jövő nyáron munkába álló folyami hajók, vagy, ahogy a helyiek nevezik, folyami villamosokat.

2021. szeptember 16. 13:53
null

A hajók kialakításánál nem csak a fenntarthatóságra összpontosítottak, hanem az utazó közönség elvárásait is szem előtt tartották. Így például az utazás teljes ideje alatt élvezhetik a panorámás kilátást és megannyi praktikus lehetőség teszi még kényelmesebbé a hajókon eltöltött időt. Ilyen megoldások az USB-töltők vagy a robogók és kerékpárok szállítása is.

A vízi közlekedés fejlesztése és annak környezetbarát kialakítása a moszkvai városi vezetés által jelentős mértékben támogatott program, ami új gazdasági lehetőséget, üzletet jelent a városnak. A polgármester, Szergej Szobjanyin számára 2021. július 15-én a moszkvai „Zaryadye” park dokkjában mutatták be a készülő folyami sétahajó első modelljét – írja a Russia Beyond hírportál.

A panorámaablakos elektromos hajó modellje csaknem 22 méter hosszú. A folyami villamos 42 utas szállítására alkalmas, beleértve két mozgássérült ülést is. A villamosok modern információs táblákkal, USB-dokkolóállomásokkal és wifivel lesznek felszerelve, továbbá helyet kaptak robogók és kerékpárok számára alkalmas tárolók. Sokan már utazás közben is munkába állnak vagy folytatják azt, ezt segítve székekkel és íróasztalokkal szerelték fel a hajókat. 

Mosgortrans regionális közlekedési ügynökség elmondása szerint a járatok egész évben közlekedni fognak. Az utasok a közlekedés költségeit Troika tömegközlekedési kártyával, hitelkártyával vagy bankkártyával rendezhetik. 

A kiemelt célközönség a Moszkva folyami kerületeiben élők, akiknek életét a készülő vízi villamosok nagyban megkönnyíthetik azzal, hogy utazási idejük jócskán lerövidül. A Mosgortans reményei szerint az elektromos hajók, a buszokhoz és más közlekedési eszközökhöz képest ötödére rövidítik majd az utazás időtartamát. 

Az elektromos folyami hajók üzembehelyezésével párhuzamosan zajlik a miniállomások kiépítése is a moszkvai kikötőkben, amelyek közül néhányat töltőállomásokkal szerelnek fel a hajók gyorstöltésének céljából.  

Az előzetes tervek szerint Moszkva 2021 szeptemberében írja ki az építési és szállítási pályázatot. A pozitív elképzelések mentén az első villamosok már 2022 júniusában két útvonalon indulhatnak útjukra: a Kijevszkaja pályaudvarról Moszkva városán keresztül a Filiig; valamint a ZIL-től Pecsatnikiig.

A moszkvai polgármester elmondta, hogy a további elképzelések alapján 2022-2023-ban két teljes körű útvonal jön majd létre, amelyeket 20 folyami villamos és számos állomás szolgál ki. Amennyiben a lakosság körében népszerűnek bizonyulnak az elektromos hajók, akkor további fejlesztések várhatóak – olvasható a Russia Beyond hírportál cikkében.

(képek: Mosgortrans)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik