Már megint kormányzati pénzből született az újítás: műanyagmentes lehet a jövő

2021. szeptember 16. 13:16

Egy texasi kutatócsoport felfedezte, hogy egy speciális előkezelési folyamattal a mezőgazdasági melléktermékekből bioműanyagot lehet előállítani, ami nem csak környezetbarát, de költséghatékony is, így állami támogatással hamar világhírű eljárás lehet belőle.

2021. szeptember 16. 13:16
null

A bioműanyagok olyan biológiailag lebomló műanyagok, amelyek természetes anyagokból állnak és egy költséghatékony, környezetbarátabb alternatívát jelentenek a hagyományos műanyagokhoz képest.

A Texas A&M kutatói felfedezték, hogy a mezőgazdasági melléktermékekből is elő lehet állítani a bioműanyagot, méghozzá a „plug-in” előkezelési folyamattal. Ez lehetővé teszi a lignin felhasználásának optimalizálását, mely egy bonyolult összetételű – többnyire fából kinyert – kémiai anyag. A növények egyedfejlődése során a sejtfalban rakódik le, annak szilárdságát növeli, így ez biztosítja a növény megkeményedését, fásodását. 

Eddig a bioüzemanyag-finomítók egyik legnagyobb kihívása a lignin hatékony felhasználása volt, ugyanis egy elég nehezen hozzáférhető anyagról van szó. Azonban a texasi kutatók által kifejlesztett „plug-in” technológia remélhetőleg megoldást fog jelenteni erre a problémára. Az előkondícionáló folyamat kivonja a lignint a megfelelő időben, a szükségtelen összetevőket energiává alakítja át, a folyamat végén pedig bioüzemanyagot és bioműanyagot állít elő.

A bioüzemanyag-finomítók „plug-in” technológiára való átállásának költségeit az Egyesült Államok Energiaügyi Minisztériuma és a Megújuló Energia Technológiai Iroda finanszírozta. Eddig összesen 2,4 millió dollárt igényelt a kutatás, és már folyamatban van a projekt további támogatása is.

A bioüzemek fejlesztése jövedelmezőbb, mint gondolnánk

A biogazdaság és a bioüzemek fejlesztése egyébként is prioritás az Amerikai Egyesült Államokban, ugyanis a Fehér Ház Tudomány- és Technológia politikai Hivatala a gazdasági növekedés fokozása érdekében a biogazdasági infrastruktúra fejlesztése felé fordult.

Jelenleg a biogazdaság körülbelül 285 ezer munkahelyet tart fenn az országban és évente 48 milliárd dollárt hoz, így érthető, hogy jó fejlesztési potenciált lát benne az amerikai kormány.

A biológiailag lebomló műanyagok kifejlesztése elkerülhetetlen a jövőben, ugyanis a napjainkban használt műanyag az egyik, környezetre leginkább ártalmas anyag a bolygónkon. Több mint 300 millió tonna műanyag kerül előállításra évente, így rendkívül fontos, hogy egyrészt minimalizáljuk a felhasználását, másrészt minél előbb lebomló verzióra cseréljük a ma használt műanyagokat.

A cikk szerzője Blősz Dalma

(fotó: MTI/Balázs Attila)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
anegy_
2021. szeptember 18. 20:12
A 24. órában feltalálják a spanyol-viaszt! Jó kis biznisz volt ez eddig, erős lobbival. A környezetvédelem lobbi gyerekcipőben.
B_kanya
2021. szeptember 18. 20:12
Feltalálták a celofánt meg a zsírpapírt? Viaszosvászon?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik