Felprédálják a külföldi befektetők a brit cégeket, de a pénzügyminiszter aggódás helyett nemzeti multikat építene

2021. szeptember 16. 10:25

Egyre több brit nemzeti bajnokot vásárolnak fel külföldi befektetők. Rishi Sunak brit pénzügyminiszter szerint ez a brit gazdaság erősségének és vonzerejének a jele. A brit gazdaságpolitika a háttérben persze gőzerővel dolgozik azon, hogy az ország tudományos szuperhatalommá váljon, sőt, a kormány épp 150 cégben szerezhet részesedést.

2021. szeptember 16. 10:25
null

Jó hír, hogy jönnek a küföldi felvásárlók

Rishi Sunak brit pénzügyminiszter áldását adta arra a több milliárd fontos nagyságrendű folyamatra, amelynek során külföldi magántőke-befektetési társaságok brit vállalatokat vásárolnak fel. Sunak a brit gazdaság számára jó hírnek tartja a külföldi felvásárlási hullámot – írja a Guardian.

A kancellár a Treasury Connect elnevezésű rendezvényen beszélt erről. E kezdeményezés célja, hogy összehozza a gyorsan növekvő technológiai vállalkozásokat a befektetőkkel és a döntéshozókkal annak érdekében, hogy ösztönözze az innovációt olyan területeken, mint a fintech és az élettudományok.

Sunak kitért arra a trendre, miszerint a külföldi vevők egyre inkább célbaveszik a brit cégeket. Azzal kapcsolatban, hogy a Morrisons supermarket lehet a legújabb áldozat, a miniszter azt válaszolta, hogy országa mindig is olyan gazdaság volt, amely profitált a befektetésekből.

„Én ezt az Egyesült Királyságba vetett bizalom jeleként értékelném. Ez jó hír a gazdaságunk számára” – értékelte Sunak a brit cégek külföldi felvásárlásait.

A Dealogic adatai szerint a külföldi magántőke-befektetők 2021 eleje és augusztus közepe között közel 25 milliárd fontot költöttek brit cégekre, szemben a 2020-as év egészére vonatkozó 28 milliárdos és a 2019-es 30 milliárd fontos összeggel. A szám a kisebbségi részesedéseket is figyelembe véve több mint 42 milliárd fontot tett ki, ami rekordot jelent azóta, hogy a Dealogic 2005-ben elkezdte nyomon követni az adatokat.

A Morrisons, az Egyesült Királyság negyedik legnagyobb szupermarketlánca egyre közelebb kerül a Clayton, Dubilier & Rice amerikai magántőkecsoport 7 milliárd fontos felvásárlásához, míg a magántőke-befektetők tulajdonában lévő Cobham megegyezett az Ultra Electronics védelmi vállalat 2,6 milliárd fontért történő megvásárlásáról.

A világjárvány kezdete óta olyan ismert brit nevek kerültek már magántőke-befektetők kezébe, mint az Asda szupermarketcsoport, az AA közúti segítségnyújtó vállalat, a John Laing infrastrukturális vállalat és az LV biztosító.

A háttérben azért nagyban építik a brit technológiai cégeket

Sunak hivatali ideje alatt nagy hangsúlyt fektetett a technológiára, és a kincstár szerint az Egyesült Királyságot „tudományos szuperhatalommá” kívánja tenni.

Ezek közé tartozik a Jövő Alap elindítása, amelynek keretében a kormány több mint 150 vállalkozásban szerez részesedést – derül ki a kedden közzétett új adatokból.

A technológiai bajnokok mellett ezek között van egy kombucha italgyártó, egy hajóépítő cég, valamint egy kötő- és horgolóipari beszállító is.

Az alapban 375 millió fontot különítettek el a korszakalkotó, áttörést hozó technológiákba történő befektetésekre.

Sunak szerint a kormány megteremti a feltételeket ahhoz, hogy az Egyesült Királyság olyan technológiai vállalkozásoknak adjon otthont, amelyek képesek felvenni a versenyt a Szilícium-völgy óriásaival.

Elmondta, hogy ez a Jövő Alapon keresztül történik, valamint olyan kezdeményezéseken keresztül, mint a Treasury Connect, amely segíti a finanszírozáshoz való hozzáférést, és politikai ösztönzést nyújt a nyugdíjalapoknak, hogy kockázatosabb, gyorsan növekvő vállalkozásokba fektessenek be. Ezzel a hazai befektetők segíthetik a nemzeti bajnokok felépítését.

Nem kívánta azonban kommentálni a cambridge-i székhelyű Arm 29 milliárd fontos tranzakció keretében történő felvásárlását az amerikai Nvidia cég által, amely aggodalmakat keltett azzal kapcsolatban, hogy az Egyesült Királyság vajon képes-e megtartani a világvezető brit cégek hazai ellenőrzését.

Az Arm már ma is a japán SoftBank tulajdonában van, de a tervezett Nvidia-üzlet felerősítette a félelmeket, hogy a beruházások és a munkahelyek az Egyesült Királyságban maradnak-e.

MTI/EPA/Pool/Matt Dunham
MTI/EPA/Pool/Matt Dunham

Irány a tőzsde

Sunak máris lépéseket tett a tőzsdei bevezetési szabályok enyhítésére abban a reményben, hogy London versenybe szállhat a technológiai bajnokok tőzsdei bevezetéséért folyó küzdelembe.

Érdekesség, hogy az Oxford Nanopore élettudományi csoport, amelynek DNS-szekvenálási technológiáját az Egyesült Királyság kormánya vásárolta fel, és vírusváltozatok nyomon követésére használja, azóta bejelentette saját 2,4 milliárd fontos londoni tőzsdei bevezetését.

(Címlap: MTI/EPA/Andy Rain)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Paskai
2021. szeptember 19. 10:45
Ha a besúgó-rendszert eladnák, majd azt az új gazdája szélnek eresztené: annak tapsolnék!
zrx8
2021. szeptember 19. 10:44
Ez a Sunák gyerek arcra sem egy szellemóriás..
Jack
2021. szeptember 17. 17:19
"Felprédálják"? Ennél már csak a "beprédálják" lenne szebb.
Karvaly
2021. szeptember 17. 17:19
Lehet, hogy a TATA beépített embere. Ki tudja? :)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik