Az állam dönti el, mennyi sört lehet inni: így vált közegészségügyi rendőrállam az ausztrálok mintademokráciájából

2021. szeptember 18. 20:50
Megdöbbentette a nemzetközi közösséget Ausztrália példája, ahol talán a legnagyobb mértékben korlátozták az egyéni szabadságot a járványra hivatkozva – egy liberális demokráciaként ismert országban.

A The Atlantic szerzője, Conor Friedersdorf felveti, hogy Ausztrália válik lassan a világ egyik leginkább autoriter államává, hiszen

a járványkorlátozások lassan felőrlik a demokratikus berendezkedés alapját, az emberek pedig tartósan nem szabadok.

A cikk szerint 2020 előtt senki sem képzelte volna, hogy Ausztrália kommunista országokhoz hasonló módon tiltja meg állampolgárainak az ország elhagyását. Ez azt jelenti, hogy az országban fel kell áldozni a szabadságot a biztonságért.

Ezzel szemben Magyarországon egy nemrég megjelent kutatás eredményei szerint az emberek többsége szerint erre nem volt szükség. A szerző orwelli világot idéző intézkedésekről ír, a karanténban lévőknek például véletlenszerűen jeleznek a hatóságok, amikortól kezdve 15 percük van, hogy arcképes fotót készítsenek és küldjenek magukról. Ha nem sikerül, a helyi rendőrség már indul is ellenőrizni, hogy a megfelelő helyen tartózkodnak.

Victoria állam a parlament működését állította le egy időre, amire sem a világháborúk, sem a nagy spanyolnátha idején nem volt példa.

A helyi politikai vezető szerint az emberi jogok nem számítanak, csak az emberi élet.

A legújabb botrány – a lezárások ellen tüntetők rendőri vegzálása mellett – az volt, amikor az egészségügyi hatóságok egész háztömböket zártak le és helyeztek karanténba, majd

a rokonok által beküldött csomagokat átvizsgálták és azokból kivették az alkoholt, ha túl soknak ítélték meg.

Ezzel az egészségügyi kormányzat már olyan, otthonaikba zárt emberek otthoni fogyasztási szokásait is kontrollálni kezdte, akik egyébként nem is voltak fertőzöttek.

(Címlap: A koronavírus-járvány miatti korlátozások ellen, a békéért, a szabadságért és az emberi jogokért tüntenek Melbourne-ben 2021. augusztus 21-én, miután Victoria állam miniszterelnöke, Daniel Andrews bejelentette, hogy az egész államra kiterjesztik a lezárást. MTI/EPA/AAP/James Ross)


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 12 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Borzalmas. Sajnos első kézből ismerem a helyzetet.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés