Az állam dönti el, mennyi sört lehet inni: így vált közegészségügyi rendőrállam az ausztrálok mintademokráciájából

2021. szeptember 18. 20:50

Megdöbbentette a nemzetközi közösséget Ausztrália példája, ahol talán a legnagyobb mértékben korlátozták az egyéni szabadságot a járványra hivatkozva – egy liberális demokráciaként ismert országban.

2021. szeptember 18. 20:50
null

A The Atlantic szerzője, Conor Friedersdorf felveti, hogy Ausztrália válik lassan a világ egyik leginkább autoriter államává, hiszen

a járványkorlátozások lassan felőrlik a demokratikus berendezkedés alapját, az emberek pedig tartósan nem szabadok.

A cikk szerint 2020 előtt senki sem képzelte volna, hogy Ausztrália kommunista országokhoz hasonló módon tiltja meg állampolgárainak az ország elhagyását. Ez azt jelenti, hogy az országban fel kell áldozni a szabadságot a biztonságért.

Ezzel szemben Magyarországon egy nemrég megjelent kutatás eredményei szerint az emberek többsége szerint erre nem volt szükség. A szerző orwelli világot idéző intézkedésekről ír, a karanténban lévőknek például véletlenszerűen jeleznek a hatóságok, amikortól kezdve 15 percük van, hogy arcképes fotót készítsenek és küldjenek magukról. Ha nem sikerül, a helyi rendőrség már indul is ellenőrizni, hogy a megfelelő helyen tartózkodnak.

Victoria állam a parlament működését állította le egy időre, amire sem a világháborúk, sem a nagy spanyolnátha idején nem volt példa.

A helyi politikai vezető szerint az emberi jogok nem számítanak, csak az emberi élet.

A legújabb botrány – a lezárások ellen tüntetők rendőri vegzálása mellett – az volt, amikor az egészségügyi hatóságok egész háztömböket zártak le és helyeztek karanténba, majd

Ezzel az egészségügyi kormányzat már olyan, otthonaikba zárt emberek otthoni fogyasztási szokásait is kontrollálni kezdte, akik egyébként nem is voltak fertőzöttek.

(Címlap: A koronavírus-járvány miatti korlátozások ellen, a békéért, a szabadságért és az emberi jogokért tüntenek Melbourne-ben 2021. augusztus 21-én, miután Victoria állam miniszterelnöke, Daniel Andrews bejelentette, hogy az egész államra kiterjesztik a lezárást. MTI/EPA/AAP/James Ross)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
barnabibambi
2021. szeptember 26. 21:34
A radikális lezárások és a szigorú hatósági szelektív karantén a járvány terjedésének megakadályozására a leghatékonyabb módszer.Nálunk is így kellett volna eljárni és akkor nem hunyt volna el 40000 ember.Több ilyen példa is van ,Kína,Vietnám és még néhány államocska.Ja és náluk nem dőlt be a gazdaság úgy mint Magyarországon .
Dr. Grünfeld Ráhelné
2021. szeptember 21. 15:17
A húsevést is maximálni kéne klímavédelmi okokból, jegyrendszerrel. Főleg a marhák, disznók termelését visszaszorítani, az illegális állattenyésztést szigorúan büntetni az EU-ban is, amíg nem lesznek alacsony károsanyag emissziójú GMO húsfák, húsültetvények. Az etikai oldaláról nem is beszélve.
Nehidd El
2021. szeptember 21. 15:17
Egyszerűen csak ismét eszükbe jutott a hatóságoknak, hogy igazából ez egy börtönsziget.
TAVIROZSA
2021. szeptember 20. 18:31
Hogyan lehet ekkora különbség egyes országok védekezés között?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik