„Ha végeztem, lesz 330 dolcsim, amiből betéphetek”: az adófizetők pénzéből támogatná a drogfüggőket a kaliforniai kormány

2021. szeptember 15. 8:30
A kábítószer-túladagolás okozta halálesetek száma rohamosan nő Kaliforniában, ezért radikális lépésre szánta el magát a kormány: fizetnének a függőknek azért, hogy tiszták maradjanak. 
Fekete Kíra írása a Makronómnak

Fizetést kaphatnak a függők

A függők bizonyos időközönként egy negatív drogteszt felmutatásával „ösztönző” pénzhez juthatnak, ez legfeljebb pár száz dollárt jelent, amit ajándékkártyán kapnának meg. A szövetségi kormány már évek óta hasonlóan jár el a katonai veteránok esetében, kutatások bizonyítják, hogy ezzel a módszerrel lehet leghatékonyabban csökkenteni a metamfetamin és a kokain rendszeres használóinak számát, mivel a kábítószer okozta problémákat nem lehet gyógyszerrel kezelni. A veteránok esetében bevált a módszer, ezért most kiszélesítenék a lakosság többi tagjára is, hogy ezzel szorítsák vissza az elharapódzott drogproblémát.

Gavin Newsom kaliforniai kormányzó az „ösztönző összeget” a Medicaid programon keresztül fizetné ki, amely az adófizetők pénzéből tevődik össze.

A Medicaid a szegények és fogyatékkal élők közös állami és szövetségi egészségbiztosítási programja, amely közel 14 millió kaliforniai ember ellátását biztosítja.

Eközben egy hasonló javaslatot próbálnak keresztülvinni a kaliforniai demokrata többségű törvényhozáson, ami a szenátuson már ellenállás nélkül átment.

„Azt hiszem, ebben a stratégiában sok olyan elem van, ami mindenkinek elnyerheti a tetszését” – mondta Scott Wiener szenátor, San Francisco demokrata képviselője, a törvényjavaslat szerzője. „Az a legfontosabb az egészben, hogy működik” – állítja a képviselő.

A segítség ezen formája azért nem terjedt még el , mert nem egyértelmű, hogy az állami és szövetségi törvények lehetővé teszik-e a Medicaid pénzek kifizetését a függőknek. Kaliforniában ugyanis törvény tiltja, hogy az emberek kezelési programokon keresztül jussanak pénzhez.

Kalifornia – az USA több államához hasonlóan – folyamatosan küzd a heroin és különböző opioidok nem megfelelő használata ellen, a túladagoláshoz köthető halálesetek száma megnégyszereződött 2010 és 2019 között. A 2020 első kilenc hónapjának előzetes adatai – amikor az állam nagy részét lezárták a koronavírus miatt – szerint 2019-hez képest 42 százalékkal nőtt a stimulánsok túladagolásából eredő halálesetek száma. A grafikon a 1980 és 2020 közötti kábítószer-túladagolásból eredő halálesetek számának alakulását mutatja az USA-ban.

Drogfüggőből tanácsadó

Tyrone Clifford, egy kaliforniai drogfüggő részt vett egy hasonló programban a San Franciscó-i AIDS Alapítvány keretein belül, ahol megígérték neki, hogy 12 héten keresztül minden negatív teszt után fizetnek neki. Az első heti fizetése 2 dollár volt, ami minden további negatív teszttel emelkedett, így a program végére összesen körülbelül 330 dollárt zsebelt be.

„Azt gondoltam, 12 hetet kibírok valahogy. Már csináltam ilyet korábban is, amikor a dílerem börtönben volt” – mesélte Tyrone.

„Ha végeztem, lesz 330 dolcsim, amiből betéphetek”

– fedte fel milyen gondolatok jártak a fejében a program elején.

Clifford minden tesztje negatív lett a program alatt, viszont a pénzből drogok helyett egy laptopot vásárolt azért, hogy folytathassa a tanulmányait. Tizenegy éve tiszta, jelenleg pedig tanácsadóként dolgozik a San Franciscó-i AIDS Alapítványnál, ahol a hozzá hasonló – függőségi problémákkal küzdő – embereken segít.

Az 53 éves Clifford szerint nem a pénzszerzés hajtja a függőket, hanem a folyamatos motiváció. „Láttam ahogy gyarapodnak a dollárok a számlámon és ez egy bizonyíték volt arra, hogy tényleg a jó úton haladok” – mondta. „Semmiképp sem lehet meggazdagodni ebből a programból” – tette hozzá.

Biden is érdeklődik a program iránt

A Kaliforniai Egészségügyi Előnyöket Vizsgáló Program elemzése szerint a kezelés – a metamfetamin és a kokain esetében – működik, viszont a kutatások azt mutatják, hogy

sokan visszaesnek a 12 hetes procedúra után.

„Legalább megpróbálták” – fűzte hozzá véleményét Clifford, aki szerint akkor is sikeres a kezelés, ha néhány pozitív teszt is becsúszik a 3 hónap alatt. Szerinte a Medicaid támogatásával rengeteg hasonló program válhat majd elérhetővé. 

Wiener is támogatja a kezdeményezést és egy olyan törvény kidolgozására törekszik, amely a programot legálissá teszi. „Szerintünk nem sértené a szövetségi törvényeket sem” – jegyezte meg Wiener, majd hozzátette, hogy a Biden-kormány is érdeklődik a kezelés iránt. 

Fotó: Nick Otto / San Francisco Chronicle

 


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 7 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A kínaivírus után a kínai szintetikus drog öli meg a legtöbb amerikait.

A Európában szintúgy európait.

Magyarországon meg a magyarokat öli ugyanez a kettő.

És mindez miért történik vajon???

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés