Tucatjával buktatja le a kormány az építőipari nyerészkedőket

2021. szeptember 13. 17:35

Írta: Rádi Balázs
Az építőanyagár-emelkedés megállításának egyik fontos eszköze lehet a szállítmányok vámhivatali ellenőrzése. A pénzügyőrök augusztusban több mint harminc jogsértést tártak fel az ellenőrzésekben – tájékoztatta Tállai András az MTI-t.

A Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára elmondta: egyes építőipari nyersanyagok és termékek, mint például a kavics, a cement, a sóder, a szigetelőanyagok, a fa- és acéláruk, csak előzetes bejelentéssel, visszaigazolás birtokában értékesíthetők és vihetők ki Magyarország területéről.

Hozzátette: számos intézkedést hozott a kormány nyáron az építőanyagok drasztikus áremelkedésének megtörésére,

az állami beavatkozással ugyanis fékezhető az építőanyag-drágulás.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV)  fokozott ellenőrzése hozzájárulhat ahhoz, hogy az építőanyag-kínálat ténylegesen a családi, lakossági illetve a magyar gazdasági igényeket szolgálja. A cél az, hogy az otthonteremtési, lakásfelújítási állami támogatások a családokhoz jussanak, és azok ne a jellemzően külföldi tulajdonú piaci szereplők extraprofitját növeljék – szögezte le Tállai András.

Vannak kivételek

Magyarország egyik legnagyobb építőipari cége, a Mapei Kft. visszafogta exportját, hogy a magyar embereknek legyen miből építkeznie az alapanyaghiánnyal sújtott időszakban. A Makronóm személyesen vette fel a kapcsolatot a Mapei vezérével, Markovich Bélával, hogy felfedje az építőipari alapanyaghiány és a brutális áremelkedés mögött megbúvó tényezőket, illetve hogy rávilágítsunk, egy patrióta cég miként mutathat példát egy ilyen nehéz időszakban.

Így jutottunk el odáig, hogy brutálisan megnövekedtek az építőipari alapanyagok árai

„A legfontosabb tényező, hogy a gyenge 2020-as gazdasági év után világszinten extrém módon élénkült a kereslet, miközben világszintű ellátási gondok jelentkeztek, a világpiacot ellátó alapanyaggyártóknál fellépő gyártási nehézségek, a globális szállítási problémák és az olajár emelkedése miatt” – fedte fel lapunknak az építőipari cég vezetője. „Az acéltermékek, huzalok, vezetékek és fatermékek ára nagyon megnövekedett. A kínaiak például nagyon sok fát vásárolnak Európából, illetve Kanada kapcsolata is megromlott az USA-val, ezért Kanada nem ad el nekik fát, így az USA a mi régiónkból veszi a fát, egész pontosan Szlovákiából és Romániából, ezért nekünk már nem marad” – világít rá az áremelkedés okaira.

„Óriási a világszintű kereslet, és a gyártók nem tudnak annyit előállítani, hogy az igényeket kielégítsék. Példának tudom mondani a homlokzati hőszigetelő anyagot, a polisztirolt, amelynek az alapanyaga az olaj, amelynek brutálisan, 40-50 százalékkal ment fel az ára” – sorolja az alapanyaghiány következményeit.

Fennáll a kartellezés veszélye

A cégvezető szerint „ahol nincs verseny, ott előfordulhat, hogy extraprofitra áraznak a cégek, például egy néhány szereplős piacon akár össze is beszélhetnek a gyártók, hogy minél nagyobb árakat határozzanak meg, persze a színfalak mögött szóban, mivel ez illegális. Most óriási a kereslet, úgyhogy aki extraprofitot akar szerezni, az megteheti, de a Mapeinek ez nem politikája. A Mapei politikája az, hogy együtt kell megoldanunk a problémát – a kereskedőnek, kivitelezőnek, megrendelőnek és nekünk együtt kell az árak felrobbanását kezelnünk. Nem tehetem meg azt a kivitelezőkkel, akik elvállalták januárban a munkát, hogy azért, mert az én áraim felmentek, mindent rájuk terhelek.”

A NAV pénzügyőrei az ország egész területén, a harmadik országos határátkelőhelyeken, a közúti, vasúti és vízi forgalomban is vizsgálják az építőipari nyersanyagokat és termékeket szállító járműveket – hangsúlyozta az államtitkár.  

Mint mondta: a kockázatelemzési szűrést követően a pénzügyőrök augusztusban több mint 30 ezer fizikai ellenőrzést végeztek, és több mint 30 esetben tártak fel jogsértést. 2021. augusztus 7. óta a bejelentés elmulasztásáért vagy a visszaigazolás nélküli szállítmányért közigazgatási bírság jár, amelynek összege az építőanyag nettó értékének negyven százalékáig terjed.  

Emlékeztetett arra, hogy 2021. július 17. óta előzetes regisztrációnak kell megelőznie egyes építőipari nyersanyagok és építési termékek, például a kavics, a cement, a sóder, a szigetelőanyagok, a fa- és acéláruk kivitelét. Az építőanyagokat csak akkor lehet külföldön értékesíteni, illetve Magyarország területéről kivinni, ha előzőleg az Innovációs és Technológiai Minisztériumhoz ezt bejelentették, és az annak tudomásul vételét tartalmazó írásbeli visszaigazolást a szállítmányhoz csatolták.

(Makronóm, MTI, fotó: Varga György)


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 18 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Aztakurva!

A kínaipiacon 0 ellenőrzésből 0 jogsértést tártak fel.
De ha végeztek volna 1000 ellenőrzést, akkor feltártak volna 1000 - 10.000 jogsértést.

Persze a baksis édes íze...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés