Az előző évhez képest nőtt a szállítási teljesítmény, a vírus előtti időszaktól még elmarad

2021. szeptember 13. 11:40
Idén a második negyedévben az áru- és személyszállítás teljesítménye egyaránt nőtt az előző évi, alacsony bázishoz képest, a járvány előtti szinttől viszont – különösen a személyszállítás – elmaradt – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb jelentésében.

A közúti áruszállítás 20 százalékos növekedése következtében – az áruszállítás teljesítménye (13,5 milliárd árutonna-kilométer) 8,8 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához viszonyítva, a 2019. második negyedévitől azonban 11 százalékkal elmaradt.

A jelentés szerint a belföldi és nemzetközi viszonylatban egyaránt 8,8 százalékkal nőtt a teljesítmény. A vasúti áruszállítást kivéve belföldi szállítás minden módozatában növekedett a teljesítmény, a legnagyobb részarányt (82 százalék) kitevő közúti áruszállításé 11 százalékkal. A nemzetközi szállításon belül kizárólag a közúti áruszállítás teljesítménye nőtt, az egy évvel korábbi, rendkívül alacsony bázishoz mérten 27 százalékkal.

A szállított áruk tömege 76 millió tonna volt, ez 7,4 százalékkal több lett az előző év azonos időszakánál. A módozatok közül egyedül a közúton szállított árutömeg nőtt 15 százalékkal, ugyanakkor a csővezetékes szállítás volumene még a 2020. második negyedévi, alacsony bázishoz képest is visszaesett, 15 százalékkal.

A második negyedévben a nemzetközi közúti áruszállítás teljesítménye 27 százalékkal 5,4 milliárd árutonna-kilométerre nőtt, a szállított áruk mennyisége 25 százalékkal 8,9 millió tonnára emelkedett az előző év azonos időszakához képest. Ugyanakkor a két évvel korábbitól a teljesítmény 11 százalékkal, a szállított áru tömege 6,2 százalékkal maradt el.

A KSH adatai szerint a vasúti áruszállítás összteljesítménye 6,0 százalékkal csökkent, aminek az az oka, hogy 2020 második negyedévben a járvány miatti határzárások következtében leállt kamionos áruforgalom egy része átterelődött a vasútra, azonban ez a forgalomátterelés az idei második negyedévre részben megszűnt.

A Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 32,8 ezer tonnás második negyedévi teherforgalma 62 százalékkal nagyobb volt, mint az előző év azonos időszakában, és 2019. második negyedévéhez mérten is jelentős, 36 százalékos volt a bővülés.

A személyszállítási teljesítmények elmaradása jelentős a két évvel korábbihoz képest. A járvány miatti korlátozásokkal erőteljesen érintett, rendkívül alacsony 2020. második negyedévi bázishoz mérten a helyközi személyszállítás idén április-júniusi teljesítménye egy év alatt a harmadával 3,2 milliárd utaskilométerre nőtt, de 60 százalékkal elmaradt a 2019-es év azonos időszakától.

A belföldi személyszállítás utaskilométerben mért teljesítménye egy év alatt 32 százalékkal nőtt, a 2019. azonos időszakinak azonban csak 60 százaléka volt. Ezen belül az autóbuszos közlekedésben realizált teljesítmény 16 százalékkal, a vonattal történő személyszállításé 72 százalékkal volt több mint az előző év azonos időszakában.

A nemzetközi személyszállítás teljesítménye az egy évvel korábbinak több mint másfélszeresére emelkedett, azonban a 2019. azonos időszakinak csupán a töredéke, 6,5 százaléka volt. Döntően a légi személyszállítás befolyásolta a nemzetközi forgalom alakulását – írta a KSH.

(MTI, fotó: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba)


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés