Dél-Korea lépett: az alkalmazásboltokon keresztül visznek be fájó ütést a digitális óriásoknak

2021. szeptember 9. 18:33
Egy dél-koreai parlamenti bizottság augusztus 25-én megszavazta azt a törvénymódosítási javaslatot, amely kulcsfontosságú lépés lehet afelé, hogy megtiltsák a Google és az Apple számára, hogy a szoftverfejlesztők jutalékot számítsanak fel az alkalmazásokon belüli vásárlások után. Ez az első ilyen jellegű korlátozás, amelyet valamelyik jelentős gazdasággal rendelkező ország vezet be.

A techóriások félnek, mert elveszíthetik a felhasználóik jelentős részét

Az Apple és a Google erős globális kritikával szembesült, mert az alkalmazásboltjaikat használó szoftverfejlesztőktől megkövetelik a saját fizetési rendszereik használatát, melyek akár 30 százalékos jutalékot is felszámolnak. 

Az Apple a javaslatra reagálva azt írta közleményében, hogy a dél-koreai törvény a csalás kockázatának teszi ki azokat a felhasználókat, akik más forrásból vásárolnak online termékeket, sérti a felhasználók magánéletének védelmét és az App Store-vásárlásokba vetett bizalmát, illetve korlátozza a dél-koreai fejlesztők lehetőségeit. 

Wilson White, a Google közösségi szabályozásért felelős igazgatója szerint

a jogalkotás ebben a formában elsietett, és ezért nem volt lehetőség előzetesen feltérképezni, hogy a szabályozás milyen negatív hatásokat okoz a koreai felhasználók és alkalmazásfejlesztők számára. 

(kép: Laurenz Heymann/Unsplash)

Az alkalmazásbolttal rendelkező tech óriások elkényelmesedtek

Szakértők szerint az alkalmazásboltok üzemeltetői a fejlesztőkkel és más vállalatokkal együttműködve is képesek lennének biztosítani a külső fizetési rendszerek biztonságát. Ahogy Lee Hwang, a Korea University School of Law versenyjogra szakosodott professzora elmondta, nem csak a Google és az Apple képes biztonságos fizetési rendszert létrehozni. 

Mások megjegyezték, hogy Dél-Korea rendelkezik a világ egyik legstabilabb védelmi szabályozásával az online tranzakciók tekintetében. Sokan úgy vélik, hogy az alkalmazásboltok üzemeltetőinek, azaz a globális techmonopóliumoknak inkább fejlett szolgáltatásokat kellene nyújtaniuk a profit növelése érdekében. A Szöuli Nemzeti Egyetem üzleti karának elektronikus kereskedelemre szakosodott professzora Yoo Byung-joon szerint, a nagy platformmal rendelkező domináns cégeknek mostanra már értéknövelt szolgáltatásokból kellene profitálniuk ahelyett, hogy megelégednek azzal, hogy az áruházukban eladott alkalmazások bevételeiből részesednek. 

(kép: Kai Wenzel/Unsplash)

Dél-Korea megvédi állampolgárait a Google és az Apple önkényétől

A dél-koreai parlament jegyzőkönyvei alapján a módosítás megtiltja a piaci erőfölénnyel rendelkező alkalmazásboltok üzemeltetőinek, hogy fizetési rendszereket kényszerítsenek a tartalomgyártókra és inkorrekt módon késleltessék a mobil tartalmak felülvizsgálatát vagy önkényesen töröljék azokat saját piacterükről. 

Lehetővé teszi továbbá a dél-koreai kormány számára, hogy az üzemeltető globális techcégektől megkövetelje a felhasználóknak okozott károk megelőzését, a felhasználók jogainak és érdekeinek védelmét, az alkalmazáspiac üzemeltetőinek vizsgálatát, szükséges esetben, valamint hogy közvetítsen a piacon történő fizetéssel, törléssel vagy visszatérítéssel kapcsolatos vitás helyzetekben. 

A Quartz beszámolója szerint a Koreai Köztársaság elnöke, Mun Dzse In és pártja augusztus végén el is fogadta a törvényjavaslatot, tehát a dél-koreai fejlesztőknek nem kell jutalékot fizetniük az alkalmazásaik miatt a két techóriásnak, sőt, nem számíthatnak fel díjat az alkalmazáson belüli tranzakciók után sem.

Szintén augusztusban, az Egyesült Államokban, szenátorok kétpárti csoportja olyan törvényjavaslatot terjesztett elő, amely visszaszorítaná a szerintük túl nagy piaci kontrollt gyakorló vállalatok, köztük az Apple és a Google alkalmazásboltját. 
 


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 5 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés