Lenyomják az országokat a techóriások?

2021. szeptember 06. 12:25

Az Apple bekerülhetne a világ hét legnagyobb gazdasága közé.

2021. szeptember 06. 12:25
null

A technológiai óriásvállalatok gazdasági értéke robbanásszerűen megnőtt az elmúlt néhány évben. Omri Wallach, a Visual Capitalist munkatársa úgy véli, ennek valódi mértékét igazából nehéz felfogni. 

Felfoghatatlan gazdasági eredmények

A széles körű piaci növekedés, az okos technológia térhódítása miatt bekövetkező kockázatcsökkenés és a termékek szolgáltatássá alakítása révén az Apple, a Microsoft, az Amazon és a Google, egyenként jóval 1500 milliárd dollár feletti piaci tőkeértéket tudhat magáénak. Hogy jobban megérthessük ezeket a megdöbbentő számokat, a Mackeeper nemrégiben készített egy tanulmányt, melyben több technológiai óriás piaci helyzetét vette alapul és hasonlította össze bizonyos országok éves bruttó hazai össztermékével (GDP). 

Vállalatok a világ élén

Az eredmények szerint, ha az Apple piaci tőkeértéke megegyezne egy ország éves GDP-jével, akkor az akár tagja lehetne a G7-csoportnak is. A több mint 2100 milliárd dolláros eredményével az Apple tőkeértéke nagyobb, mint az országok 96 százalékának a GDP-je. Ezzel mögé utasítja például Olaszországot, Brazíliát, Kanadát, de még Oroszországot is. Valójában a világon mindössze 7 ország GDP-je haladja meg az Apple piaci tőkeértékét.

(forrás: www.visualcapitalist.com)

Az amerikai techvállalathoz képest kissé lemaradva találjuk a listán a Microsoftot, amely „csak” a világ 10. leggazdagabb országa lenne, ha a piaci tőkeérték egyenértékű lenne a GDP-vel. Több mint 1900 milliárd dolláros tőkeértékével a Microsoft megelőzi a globális nagyhatalmakat és Dél-Koreát is. 

(forrás: www.visualcapitalist.com)

Bár a világjárvány idején valamennyi technológiai óriáscég jól teljesített, talán egyikük sem profitált ez idő alatt annyit, mint az Amazon. Mivel az online kiskereskedelem és a webes szolgáltatások iránt egyaránt megnőtt a kereslet, az Amazon piaci tőkeértéke 1700 milliárd dollárra nőtt, ami nagyobb, mint az országok 92 százalékának GDP-je. 

(forrás: www.visualcapitalist.com)

Más területen is vannak tőkeérték óriások

A tech óriások nincsenek kivételes helyzetben azzal, hogy gazdasági erejük meghaladja bizonyos országok gazdasági teljesítményét. Például a szaúd-arábiai állami tulajdonú vállalat, a Saudi Aramco is felkerült erre a listára, hiszen piaci tőkeértéke több mint kétszerese hazája GDP-jének. 

(forrás: www.visualcapitalist.com)

Vagy a kínai Tencent technológiai óriáscég tőkeértéke szintén meghaladja számos ország éves bruttó hazai össztermékét, köztük Svájcét és Lengyelországét is. A közelmúltig egyébként a Tencent piaci tőkeértéke még a másik tech óriást, a Facebookot is megelőzte, de Zuckerberg cége mára lehagyta az ázsiai vállalatot, ugyanis közben elérte az 1000 milliárd dolláros tőkeértéket. 

(forrás: www.visualcapitalist.com)

Nem összehasonlítható, de óvatosságra intenek az adatok

Természetesen az összehasonlítások nem teljesen hitelesek abból a szempontból, hogy jelentős különbség van az éves bruttó hazai össztermék és a piaci tőkeérték számítási módja között. A GDP ugyanis egy ország adott évi gazdasági teljesítményét méri, míg egy vállalat piaci tőkeértéke a cég nettó értékét mutatja a nyilvános piacokon. Azaz az utóbbi a cég teljes értéke, az előbbi viszont egy évente megismételhető teljesítmény. 

Az viszont megkérdőjelezhetetlen, hogy ezek a vállalatok közvetlenül és közvetve is befolyásolják a világ és az egyes országok gazdaságát. A vagyongyarapodás elképesztő mértéke és a nemzetközi befolyás hatásai miatt fontos figyelembe venni, hogy mekkora hatalommal és vagyonnal rendelkeznek ezek a vállalatok. 

(borítókép: Pixabay)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pandalala
2021. szeptember 15. 21:49
... és, még csak halott szavazókra sincsen szükségük ...... :pislog:
qwrtzq
2021. szeptember 07. 23:51
bizony az oktatásegészséügy értelmezhetetlen a piaci tőkeértékszámítás szempontjából egy gyógyult ember nem érték, ha nem lehet cserébe megkopasztani
Robur
2021. szeptember 07. 15:53
Amikor nem veszed meg a terméküket.
Párhuzamos különvélemény
2021. szeptember 07. 15:53
És ezeken mikor kérik számon a demokráciát meg a jogállamiságosságot??
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik