Ultramodern, a művészetet és a technológiát egyesítő múzeumot építenek Dél-Koreában

2021. szeptember 03. 18:06

A modern dél-koreai múzeum kialakítása újfajta interaktív kapcsolatot biztosít a művészet és a nyilvánosság között. Magával ragadó kulturális és társadalmi élmény lesz a látogatók számára; egy élő, lélegző tér, amely idővel növekszik és változik.

2021. szeptember 03. 18:06
null

Ultra modern és dizájnos kialakítás

A Chungnam Art Museum tervezésére pályázatot hirdettek meg, melynek nyertesei egy holland építészeti vállalat és egy dél-koreai tervezőcég lett. A digitális elemek integrálásában szerepet fog játszani a Squint/Opera, a tájtervezésért a Loos van Vliet lesz a felelős és a közösségi tartalmakat az UNSense fogja kialakítani.

A múzeumban a különféle műalkotások és interaktív kiállítások elragadó kulturális élményt fognak biztosítani a vendégek számára. A modern kiállítótermekben a technológia is aktív szereplő lesz, ugyanis a fizikai művészet mellett sok digitális alkotás is bemutatásra kerül és a virtuális, illetve kiterjesztett valóság elemeit is bevetik majd. 

Fenntartható megoldásokkal csökkentik az energiaigényt

A közel 14 ezer négyzetméter alapterületű múzeum egy nagy előcsarnokkal rendelkezik, mely köré ívelt belső tereket építettek. Ezeket főként tetőablakokkal és nagy üvegfelületekkel világítják meg, így végeredményben tágas és világos hatást kölcsönözve a tereknek, ez pedig minimalizálja a világításra használt energiaigényt.

A részben digitalizált, modern megoldások mellett az épület energiafogyasztására is kiemelt hangsúlyt fektettek, éppen ezért több napelem is helyet kapott az épület tetején és a parkolók fölött. Ezenkívül esővízgyűjtőket is elhelyeztek, melyből a vizet a nyári légkondicionáláshoz fogják használni.

A sugárút, ami egyesíti a külső és a belső tereket

Az épület két különleges résszel is rendelkezik; egy megemelt központi udvarral és egy Cultural Boulevard-dal, azaz kulturális sugárúttal. Ez a két részlet elősegíti a vendégélmény növelését, ugyanis egyesíti a belső és külső tereket, összeköti a múzeum különböző pontjait és zökkenőmentes ötvözi a művészetet, a kultúrát és a kereskedelmet. Továbbá megtalálható lesz egy művészeti központ és egy könyvtár is, ahol aktív közösségi életre számítanak a tervezők. 

„A művészetnek ereje van, mely összehozza az embereket. Inspirál, tanít és közösségeket épít. A Chungnam Művészeti Múzeum olyan hely lesz, ahol az emberek ezt és még sok mást is megtapasztalhatnak”

– mondta Ben UN Berkel, az UNStudio társalapítója.

A cikk szerzője Blősz Dalma.

(képek: UNStudio)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik