Osztrák jegybankelnök: Egy év múlva valószínűleg már túlkínálat lesz a csipekből

2021. szeptember 05. 08:05

Jelentősen romlott az üzleti hangulat az autóipar németországi szereplőinek körében az alapanyagok, főleg a mikorcsipek hiánya miatt – mutatta ki egy csütörtökön ismertetett felmérés. Az osztrák jegybankelnök a kérdőívet kitöltőkkel ellentétben nem aggódik, sőt jövőre csiphegyeket lát maga előtt.

2021. szeptember 05. 08:05
null
Rádi Balázs

Leibniz-Institut für Wirtschaftsforschung an der Universität München) adatai szerint az autógyártók és beszállítóik üzleti hangulatát kifejező mutató értéke augusztusban 28,8 pontra süllyedt a júliusi 56,4 pontról.

A mutató értéke így egy hónap alatt csaknem megfeleződött, ami azt mutatja, hogy az autóipar „szenved” az alapanyagok, különösen a mikrocsipek hiánya miatt – emelte ki az ifo közleményében Oliver Falck, az intézet elemzője.

A kereslet alakulásával kapcsolatos várakozásokat tükröző almutató is nagymértékben romlott, 24,8 pontról 6,7 pontra, a foglalkoztatási várakozások pedig a negatív irányba billentek, plusz 6,2 pontról mínusz 5,0-ra.

Ezek az ingadozások az autóipar egészét átható „mély szerkezeti változást tükrözik” – mondta a szakértő.

Német hírportálok az ifo új adatait ismertetve kiemelték, hogy az ellátási gondok miatt az utóbbi hetekben számos németországi autógyártó és autóipari beszállító visszafogta a termelést, így például

az Audi több üzemében a magas rendelésállomány ellenére meghosszabbították a nyári leállást, és szeptemberre is rövidített munkaidőre jelentettek be több ezer dolgozót.

Ugyanakkor a mikrocsipek hiánya csak átmeneti jelenség – idézték Robert Holzmannt, az Európai Központi Bank Általános Tanácsának osztrák tagját, az Osztrák Nemzeti Bank elnökét, aki szerint az erős kereslet hatására indított beruházások révén „mint mindig az ilyen helyzetekben, egy év múlva valószínűleg már túlkínálat lesz a csipekből”.

(MTI, fotó: Ujvári Sándor (autó), Koszticsák Szilárd (jegybankelnök))

Kapcsolódó cikkek

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
I_Isti
2021. szeptember 06. 15:31
Az egyik jelentős csipgyárban pl 4000 PhD végzettségű ember dolgozik.
bunko_jobbos
2021. szeptember 05. 22:40
"Amúgy én nem zárnék ki vmilyen összeesküvést. " Ha abból indulunk ki, hogy milyen idióta vezetők vezetik a világ vállalatait, akkor a régi mondás szerint kár ott összeesküvést sejteni, amit az emberi butaság magyaráz. Jó példa a faanyag, amire kirívó kereslet lett az USÁ-ban, mert a hülyék leállították a termelést, aztán meg csak néztek, mint hal a szatyorban, hogy nincs elég OSB-lap, amiből a csodálatos :-) "házaikat" építik. Ettől mindenhol felmentek az árak, mint az állat. Egy ács ismerősöm szerint nemrég még 70 ezer forint körül volt egy köbméter fa, most meg 210. Ezek a turbulenciák általában helyreállnak, ha nincs mögöttük valós változás. Ha tényleg lesz csip egy év múlva elég meg a fa ára is lemegy, akkor tényleg csak ideiglenes turbulencia lépett fel, ha meg tartósan így marad, akkor kell valamilyen stratégiai változásra gondolni., Szóval hamarosan megtudjuk a választ.
Istók3
2021. szeptember 05. 22:35
Aztán egy bankár ezt honnan tudja? Amúgy én nem zárnék ki vmilyen összeesküvést. Az interneten olvasható okok nekem kevésnek tűnnek. A lényeg: Tajvanban gyártják a világ félvezetőinek a felét, ők most keveset gyártanak, ezért mindenhol máshol is hiány van. A hivatalos magyarázat az, hogy a kovid miatt Tajvan leállított egy csomó üzemet, de a kereslet túl hamar nőtt meg újra, és az üzemeket nem tudják hirtelen újraindítani. Ez nekem egy kicsit sántít. Nem tudom, mi lehet a háttérben, de nagyon gyanús, hogy eközben élesedik a konfliktus Kína és az USA között Tajvan miatt.
figyelő4322
2021. szeptember 05. 15:13
A "bitcoin bányászok" tömegekben hagyják el az eddigi egyik legnagyobb volumenű bányász "kolóniát, KÍNÁT. A kínai kormány elijesztette őket. Sokan egyszerűen abbahagyják, és eladják a sok nagyon gyors és drága, speciális számítógépeket. Tán egy hónapja olvastam, hogy ez negatívan hat a piaci árakra... A csipek valahogy kivételek?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik