Osztrák jegybankelnök: Egy év múlva valószínűleg már túlkínálat lesz a csipekből

2021. szeptember 5. 8:05

Írta: Rádi Balázs
Jelentősen romlott az üzleti hangulat az autóipar németországi szereplőinek körében az alapanyagok, főleg a mikorcsipek hiánya miatt – mutatta ki egy csütörtökön ismertetett felmérés. Az osztrák jegybankelnök a kérdőívet kitöltőkkel ellentétben nem aggódik, sőt jövőre csiphegyeket lát maga előtt.

Leibniz-Institut für Wirtschaftsforschung an der Universität München) adatai szerint az autógyártók és beszállítóik üzleti hangulatát kifejező mutató értéke augusztusban 28,8 pontra süllyedt a júliusi 56,4 pontról.

A mutató értéke így egy hónap alatt csaknem megfeleződött, ami azt mutatja, hogy az autóipar „szenved” az alapanyagok, különösen a mikrocsipek hiánya miatt – emelte ki az ifo közleményében Oliver Falck, az intézet elemzője.

A kereslet alakulásával kapcsolatos várakozásokat tükröző almutató is nagymértékben romlott, 24,8 pontról 6,7 pontra, a foglalkoztatási várakozások pedig a negatív irányba billentek, plusz 6,2 pontról mínusz 5,0-ra.

Ezek az ingadozások az autóipar egészét átható „mély szerkezeti változást tükrözik” – mondta a szakértő.

Német hírportálok az ifo új adatait ismertetve kiemelték, hogy az ellátási gondok miatt az utóbbi hetekben számos németországi autógyártó és autóipari beszállító visszafogta a termelést, így például

az Audi több üzemében a magas rendelésállomány ellenére meghosszabbították a nyári leállást, és szeptemberre is rövidített munkaidőre jelentettek be több ezer dolgozót.

Ugyanakkor a mikrocsipek hiánya csak átmeneti jelenség – idézték Robert Holzmannt, az Európai Központi Bank Általános Tanácsának osztrák tagját, az Osztrák Nemzeti Bank elnökét, aki szerint az erős kereslet hatására indított beruházások révén „mint mindig az ilyen helyzetekben, egy év múlva valószínűleg már túlkínálat lesz a csipekből”.

(MTI, fotó: Ujvári Sándor (autó), Koszticsák Szilárd (jegybankelnök))


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 9 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés