Egymilliárd eurós beruházással fejleszti a Google a felhőszolgáltatását Németországban

2021. szeptember 01. 12:29

Egymilliárd eurós (350 milliárd forint) beruházást indít Németországban a Google a felhőszolgáltatása (Google Cloud) fejlesztésére – jelentették be kedden Berlinben.

2021. szeptember 01. 12:29
null

Az amerikai vállalat a frankfurti úgynevezett felhőrégió kapacitásának bővítésére felépít egy új adatközpontot a Frankfurt melletti Hanauban.

A világ legnagyobb internetes adatforgalmi csomópontjától, a frankfurti DE-CIX-től húsz kilométerre fekvő központ tízezer négyzetméteres és 2022-ben készül el.

Az ügyfelek adatait tároló és számukra számítási szolgáltatásokat végző, platformokat és szoftvereket biztosító adatközpont működéséhez szükséges energia 80 százalékát megújuló forrásokból állítja elő a Google partnere, az Engie nevű francia energiaszolgáltató, amely 2030-ra 100 százalékra emeli ezt az arányt.

A beruházást a felhőszolgáltatások iránti németországi igény növekedésére építve határozták el. A fejlesztés révén tovább javul a Google Cloud szolgáltatások megbízhatósága és gyorsasága – közölte a vállalat.

Létrehoznak egy új felhőrégiót is, amelynek központja Berlin és a főváros körül elhelyezkedő Brandenburg tartomány lesz. Az évtized végéig tartó fejlesztési programban ott is építenek megújuló energiával működő adatközpontokat.

A Google beruházási programja nemcsak a megújuló energiaforrások használata és a digitális infrastruktúra fejlődését tekintve erős jelzés Németország mellett, hanem Németország stratégiai szuverenitását is javítja – emelte ki berlini tájékoztatóján Peter Altmaier szövetségi gazdasági miniszter, utalva arra, hogy a helyi adatközpontok révén a németországi felhasználók adatai az országhatáron belül maradnak.

A Google világszerte a harmadik a felhőszolgáltatások piacán az Amazon AWS nevű és a Microsoft Azure nevű szolgáltatása után. A világ legnagyobb részén elérhető Google Cloud 27 régióba, és ezeken belül összesen 82 úgynevezett zónába szervezve működik.

Németország a Google – illetve a tulajdonos Alphabet – egyik legfontosabb külföldi bázisa, helyi képviseletét 2001-ben nyitotta és az idén már több mint 2500 embert foglalkoztat.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
TAVIROZSA
2021. szeptember 27. 09:18
A méregzöldek kampánya a fax gépek kivezetését ígérte Németországban! :D
nempolitizálok
2021. szeptember 23. 10:28
Mielőtt fellázadnának a németek a libernyák terror ellen, jó, ha az adataik közvetlenül jutnak el a CIA-hoz. Akinek nem tetszik, az nyilván szélsőjobboldali lesz és azt meg kell figyelni, sittre kell vágni, hiszen tulajdonképpen már náci.
-Zsolt-
2021. szeptember 08. 01:54
Jajj, a szemét szivárványos Google + németek! Nem kellenek nekünk!!! Majd mi is rácsatlakozunk Putyin atyuska orosz inter-nyet hálózatára. Ott aztán majd nem terjesztik a nyugati mocskukat a tudjuk kik! Úgy szeretnék már egy kis igazi jó Iván gyermekkora vagy A téli palota ostroma jellegű tartalmakat!
Akitlosz
2021. szeptember 08. 01:43
Aki biztonságban akarja tudni az adatait ő ne felhőzzön!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik