Szőlőbetegség-előrejelző és döntéstámogató rendszert fejlesztett ki egy szekszárdi borászat

2021. augusztus 26. 17:35

A korábbiaknál jóval célirányosabb növényvédekezés valósulhat meg a szekszárdi Bodri Pincészet Borászati Kft. (Bodri Kft.) által 343 millió forintból kifejlesztett szőlőbetegség-előrejelző és döntéstámogató rendszernek köszönhetően – közölte a társaság az MTI-vel.

2021. augusztus 26. 17:35
null

A Bodri Kft. közleménye szerint a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program (Ginop) csaknem 210 millió forintos támogatása és hitel segítségével megvalósított fejlesztés során egy olyan informatikai rendszert dolgoztak ki, amely figyelembe veszi a tényleges fertőzési nyomást és konkrét védekezési javaslatokat tesz.    

A rendszer a szőlőt érintő fertőzések időjárási feltételeinek az eddigieknél pontosabb meghatározását teszi lehetővé olyan szimulációs műszerek segítségével, amelyek a tényleges fertőzési helyzeteket fürtön és levélen egyaránt a valósághoz hűen érzékelik.    

A közlés szerint az érzékelőktől érkező adatok fogadása és feldolgozása a projekt során kifejlesztett döntéstámogató rendszer segítségével, egy weboldalon keresztül érhető el.    

A fejlesztés lehetőséget biztosít a rendszer üzemeltetőjének és a szaktanácsadónak arra is, hogy a szabadföldi megfigyelések során rögzített adatokat felvigye, valamint módosításokat végezzen és ezáltal növelje az előrejelzés pontosságát.    

A közlemény szerint az összetett agrár-innovációval a gazdálkodók jóval célirányosabb védekezési programot valósíthatnak meg és kizárólag indokolt esetben kell növényvédelmi beavatkozás mellett dönteniük. Ezzel, írták, csökken a termés és a környezet terhelése, egyúttal növekszik a kémiai növényvédelem hatékonysága.    

Az interneten nyilvánosan elérhető cégadatok szerint a Bodri Pincészet Borászati Kft. értékesítésének nettó árbevétele 2019-ben mintegy 1 milliárd 47 millió, 2020-ban 640 millió forintot tett ki. A társaság adózott eredménye 2019-ben 24,2 millió, 2020-ban 430 millió forint volt.

(MTI, fotó: Oláh Tibor)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
MZperXXL
2021. szeptember 06. 12:22
"SZUPER" cikk, csak pont a lényeg nem derül ki belőle. Ez valami hivatalos szöveg lehet, olyan dodonai leírással, nehogy bárki nem, hogy lekoppintsa, de még csak meg sem értse, miről van szó. A szimulációs műszerek utáni szabadföldi megfigyelési adatokkal való pontosítás meg totálisan érthetetlen: a szimulációt pontosítják a valós adatokkal, szóval végső soros szabad szemmel végzett megfigyelések alapján ad javaslatot a rendszer, milyen károkozóra milyen szert használjanak? Erre egy Excel táblázat, vagy akár egy kézzel írott kisokos is megfelelő lehetne. Nem a találmány ellen vagyok, érteni szeretném a lényeget. A cikk alapján ez esélytelen.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik