Magyarország megállíthatatlanul robog a teljes foglalkoztatottság felé

2021. augusztus 26. 16:34

Írta: Rádi Balázs
Hónapról hónapra kevesebb a regisztrált álláskereső Magyarországon, számuk a tavaly júniusi mélypont óta már több mint 120 ezerrel csökkent a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat legfrissebb adatai szerint – jelentette be Bodó Sándor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára a tárca által csütörtökön az MTI-hez eljutatott közleményben.

Az államtitkár szerint a tartósan javuló tendencia a kormány sikeres válságkezelésének köszönhető, a gazdaságvédelmi és újraindítási intézkedések érdemben segítették a fellendülést, a foglalkoztatási rekordok elérését.    

A munkaerőpiac élénk dinamikáját jelzi, hogy augusztusban csaknem 100 ezer üres álláshely állt rendelkezésre, a hónap végére ebből kevesebb mint 60 ezer maradt betöltetlen. A csoportos létszámleépítésekben érintett munkavállalók száma a tavaly júniusi szint töredékére, mindössze 6 százalékára csökkent.

Aki akar, tud dolgozni

„A magyar foglalkoztatási ráta drasztikus leszakadásból indulva egy évtized alatt felzárkózott az uniós átlaghoz, majd lehagyta azt, ahogy munkanélküliség tekintetében is legrosszabb helyett immár a legjobb teljesítményt nyújtók közé tartozunk. Az OECD szerint a magyar gazdaság a leggyorsabbak között heveri ki a koronavírus-járvány okozta sokkot, 2022. év végére a magyar munkanélküliségi ráta a harmadik legalacsonyabb lesz a tagországok között, míg a Makronóm Intézet szerint a második”elemzi a munkapiac aktuális helyzetét György László és Oláh Dániel a Makronóm hasábjain.

A kormány a vírusválságra válaszul munkahelyteremtő és munkahelyvédelmi intézkedések sorát hozta meg, amelyekkel több százezer munkahely megőrzését és újrateremtését támogatta. A jelenleg is futó Vállalkozások munkaerő támogatása program már több mint 22 ezer regisztrált álláskeresőt juttatott vissza a munkaerőpiacra.    

A közlemény idézte Bodó Sándort, aki elmondta, eredményesen indították újra a gazdaságot, már többen dolgoznak Magyarországon, mint a járvány előtt.

A munkavállalók száma a rendszerváltás óta nem tapasztalt szintre, 4,7 millió közelébe emelkedett.

A hazai elsődleges munkaerőpiacon foglalkoztatottaké pedig 4 millió 450 ezer fölé, harminc éve nem dolgoztak ilyen sokan Magyarországon a versenyszférában.

A 4 százalékos munkanélküliségi ráta az egyik legalacsonyabb Európában.

„A munkaalapú gazdaság kiépítésében elért eredmények tehát válságállónak bizonyultak” – értékelt az ITM államtitkára.

(Makronóm, MTI, fotó: Ujvári Sándor)


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 18 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés