Ételkritikusnak állt újságírót darált be az eltörléskultúra

2021. augusztus 25. 17:39

Írta: Rádi Balázs
Augusztus 19-én jelent meg Gene Weingarten újságíró-humorista indiai ételeket kritizáló cikke a Washington Post hasábjain, amelyre lecsapott az eltörléskultúra, mondván a cikk kirekesztő és gyarmatosító hangvételű volt.

Legújabban Gene Weingarten, kétszeres Pulitzer díjas újságíró, a Washington Post humor rovatának vezetője került az eltörlés kultúra (cancel culture) húsdarálójába, miután azt merte írni az indiai konyháról, hogy az egész konyha teljes egészében egyfajta fűszerre épül, a curryre. Egyébként az egész cikk komolytalan, vicces hangvétellel íródott, az ételkritikusnak állt újságíró humoros próbált lenni.   

A rovatvezető indiai ételek megkóstolása utáni élményeiről számolt be az amerikai lapban. „Kényszeríteni sem lehetne arra, hogy megegyem ezeket az ételeket” – írta az ominózus cikkben. 

„Szereted az indiai ételeket, ha szereted a curryt” – fűszerezte kritikáját Weingarten. Véleménye szerint „olyan ez, mintha a franciák elfogadtak volna egy olyan törvényt, amely előírja, hogy minden ételt tele kell nyomni pürésített csigákkal.”

A kritikusok szerint Gene kijelentései helytelenek és kirekesztőek.

Padma Lakshmi, egy indiai-amerikai író és modell egy tweetben fakadt ki az ételkritikusra, amelyben gyakorlatilag rasszistának nevezte: „Mi a fene ez a fehér hülyeség?” – írta, utalva arra, hogy

ez a fajta megnyilvánulás a fehér emberek sajátossága.

A modell nem csak az ételkritikust, de a Washington Postot is savazta, gyarmatosító hangvételűnek bélyegezve a cikket és a lapot, ahol az megjelent.

Mindy Kaling indiai amerikai színésznő és forgatókönyvíró a Twitteren azt írta: „Nem szeretsz egy konyhát? Rendben. De elég furcsa, hogy kihívóan büszke vagy arra, hogy nem szereted azt a bizonyos konyhát. Csendben is lehet valamit nem kedvelni.” 

Az eltörléskultúra az egyszerű vállalkozót sem kíméli

Autumn Scardina, egy transznemű nő (férfiből lett nő), egy kívül kék, belül rózsaszín tortával szerette volna megünnepelni a jól sikerült nemátalakító műtétjét, de egy coloradói pék, Jack Phillips visszautasította a sütemény elkészítését. A transznő, aki egyébként végzettségét tekintve ügyvéd, a bírósághoz fordult igazságtételért. Phillips 2018-ban már pereskedett hasonló ügyben, amikor nem volt hajlandó elkészíteni egy azonos nemű pár esküvői tortáját, ekkor részleges győzelmet aratott az USA Legfelsőbb Bíróságán. Most nem volt ekkora szerencséje, mivel a transznő kívánságának elutasításával a pék megsértette az állam diszkriminációellenes törvényét, 500 dolláros büntetést szabtak ki rá.

Weingarten, akinek a helyzetét nem könnyíti, hogy 69 éves heteró fehér férfi, a nyomás hatására hétfőn egy bocsánatkérő üzenetet tweetelt, elismerve, hogy sértő volt a cikke.

„Az elejétől a végéig arról szólt az írásom, hogy milyen infantilis és tudatlan f***fej vagyok” – vezekelt nyilvánosan Weingarten. Azt is hozzátette, hogy már bánja, hogy az egész indiai konyhát kritizálta és nem csak egy bizonyos ételt. 

A tweet közzététele után Weingarten a CNN Businessnek azt mondta, hogy „az embereknek nem kellett volna komolyan vennie ezt a cikket, mivel én sem vettem magam komolyan”.

Habár a bocsánatkérés után leszálltak az ételkritikusról, azt a bizonyos cikket átírták, hogy ne legyen senki számára sértő, tehát sikeresen darált az eltörléskultúra húsdarálója.
 


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 40 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"De elég furcsa, hogy kihívóan büszke vagy arra, hogy nem szereted azt a bizonyos konyhát."

Szeretném valahol azt olvasni, hogy: "De elég furcsa, hogy kihívóan büszke vagy arra, hogy buzi vagy."

Csak azt érik el, hogy tényleg fokozódik a rasszizmus.

Ha megnézzük az indiainak titulált ételek történetét, akkor láthatjuk, hogy ezek kb. mindegyike nem indiai találmány, hanem angol, csak indiai fűszerek felhasználásával. Butter chicken, határozottan angol étel.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés