Csak nők nincsenek a nők jogairól is szóló tálib konferencián, ahol ledrogosozták az afgán fiatalokat

2021. augusztus 24. 13:15

Írta: Rádi Balázs
A tálibok első számú vezetői tanácskozást indítottak múlt hét hétfőn, miután visszafoglalták Afganisztán fővárosát, hogy lefektessék a nemzet és az iskolák vallási alapszabályait.

A tálibok vezetői közül néhányan – köztük Abdul Ghani Baradar mulla, (aki közel három éve szabadult húszéves pakisztáni raboskodásából) – visszatért Kabulba és konferenciát tartottak különböző politikusokkal, köztük Ahmed Karzai volt elnökkel. A fegyveresek arra buzdítják az afgánokat, hogy térjenek vissza a munkájukhoz és folytassák a mindennapi életüket.

A tálibok ígéretet tettek arra, hogy a későbbiekben a nők is dolgozhatnak, a lányok pedig iskolába járhatnak.
Még általános iskolába sem járhattak a lányok az előző tálib rezsim alatt

Amikor a tálibok magukhoz ragadták a hatalmat 1996-ban, a lányok iskolázottságát lenullázták – a lányok számára az iskolákat gyakorlatilag bezárták, de ki tudja, mi jön most.

A régi kormányhoz hű polgároknak általános amnesztiát kínáltak fel – tudósított a The New York Times a konferencián elhangzottakról. 

„Azért hívtuk ma ide önöket, hogy beszéljünk a rendszerben betöltött szerepükről” – nyitotta a konferenciát Mawlawi Mohammad Shafiq Khatib, a találkozó egyik fő szervezője. A vallási vezetők szerint „az embereknek azt az utat kell választaniuk, amely összeegyeztethető a saríával és az iszlám elveivel. Hálásak vagyunk Istennek, hogy most iszlám rendszerünk van” – idézte az amerikai lap.

Habár a tálib vezetők többször hangoztatták már, hogy fontosak számukra a nők jogai, ennek ellenére

a konferencián egy nő sem volt felfedezhető 

– mutatott rá az amerikai lap.

A tálib vezetők a kabuli konferencián hangsúlyozták, hogy átírják a tantervet az iskolákban úgy, hogy az ő saját tanításaikkal összhangban legyen. Felszólították a konferencia résztvevőit, hogy vállaljanak szerepet az új kormány megalakításában és mihamarabb számoljanak le az afgán fiatalok túlzott kábítószer-fogyasztásával – részletezte a The New York Times.


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 24 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Még mindig jobb, mintha magyar közbeszerzési szisztémával dolgoznának...

És ez meglep bárkit is? Szaúd Arábiában, vagy más iszlám teokráciákban annyira más a helyzet? Ott részt vehetnek a nők a politikai döntéshozatalban?

Nem kell minden frázist átvenni a libsi szennymédiából gondolkodás nélkül.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés