Ausztrál mozgalom: cápatámadások helyett „interakcióknak” kellene hívni a cápás baleseteket

2021. augusztus 23. 15:33
Az ausztrál tengeri szakértők és képviselők idejüket, energiájukat és erőforrásaikat nem sajnálva indítottak el egy mozgalmat, melynek célja, hogy az erőszakos cápatámadásnak nevezett eseteket módosítsák a köznyelvben cápa interakciókra.

Fontos a megfelelő szóhasználat

A mozgalom szerint a „támadás” szó használata hozzájárul a cápák szándékos gyilkosként való méltatlan megbélyegzéséhez, melynek köze sincs a valósághoz, így olyan alternatív kifejezéseket javasolnak a támadás helyett, mint „negatív találkozás”, „eset” vagy „harapás”.

A University of Sydney kutatója, Christopher Pepin-Neff azzal érvelt, hogy az emberek által cápatámadásnak nevezett esetek legtöbbször csupán kisebb cápák által okozott sérülések, karcolások. Pepin-Neff szerint a cápatámadás kifejezést csak az 1930-as évek óta használják, előtte balesetnek nevezeték ezeket, és ezt a kifejezést fontos lenne visszavezetni a köznyelvbe.

Érzékenyítésre van szükség

A Bite Club például cápatámadást túlélt emberekből alakult csoport, akik azzal a céllal tevékenykednek, hogy érzékenyítsék az embereket az ilyen esetekkel kapcsolatban. 

Az Ausztrál Tengervédelmi Társaság cápakutatója, Leonardo Guida szerint a kifejezés módosítása a köznyelvben segítene eloszlatni a feltételezéseket, miszerint a cápák esztelen, emberfaló szörnyek. 

Csupán arról van szó, hogy a cápáknak nincs keze, ezért, ha fel akarnak fedezni valamit, akkor azt a szájukba veszik. De valójában nagyon ritkán fogyasztják el az embereket

– mondta a kutató.

Nem mintha ez megnyugvásra adna okot, de a módosított szavak talán segítenének megérteni az embereknek, a cápák viselkedését. Bár hivatalos iránymutatás még nem született az ügyben, így csak mozgalmi szinten juthatnak el emberekhez, akik személyes döntésükből adódóan módosíthatják az ezzel kapcsolatos kifejezések használatát.
 


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 13 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés