Optimisták a románok: már 7 százalékos GDP növekedést várnak idén

2021. augusztus 19. 9:11
A román kormány gazdasági előrejelzési bizottsága felfelé módosította az idei évre vonatkozó várakozását, így 7 százalékos gazdasági növekedést remél a korábban közölt 5 százalék helyett.

A testület szerdán közölte nyári prognózisában, hogy az idei várható 7 százalékos növekedés után a román bruttó hazai termék (GDP) 2022-ben 4,9 százalékkal, 2023-ban 5,3 százalékkal, 2024-ben 5 százalékkal, 2025-ben pedig várhatóan 4,5 százalékkal bővül.

Az előrejelzési bizottság az idei év végén 5 százalékos inflációra számít.

A jelentés szerint a román folyó fizetési mérleg hiánya az idén eléri a GDP 5,5 százalékát, amely 2022-ben 5 százalékra, majd 2025-ig fokozatosan 4,2 százalékra mérséklődik.

A román országos statisztikai intézet kedden közölte, hogy az idei első fél évben a nyers adatok szerint 6,5 százalékkal nőtt a román gazdaság a tavalyi év azonos időszakához mérten, a második negyedévben a GDP 13 százalékkal bővült éves összevetésben.

Az Európai Bizottság júliusban közölt nyári időközi prognózisa 7,4 százalékos román GDP-bővülést vetített előre az idei évre.

Román elemzők szerint az adatok azt mutatják, hogy a román gazdaságnak sikerült visszaállnia a koronavírus-járvány előtti szintre. Egyes elemzők akár a 8 százalékos idei növekedést sem tartják kizártnak, ugyanakkor felhívták a figyelmet, hogy a gazdaság túlhevülhet, emellett az államháztartás és a folyó fizetési mérleg hiánya sérülékennyé teheti a gazdaságot, amelynek növekedését lassíthatják ezek a tényezők.

(MTI, fotó: A Carul Cu Bere étterem terasza a bukaresti Óvárosban 2020. június 1-jén, amikor a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások enyhítéseként a hatóságok engedélyezték a vendéglátóhelyek teraszainak kinyitását Romániában. MTI/EPA/Robert Ghement)


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés