Csillapodott az alapanyaghiány a német építőiparban: itthon is jöhet az enyhülés?

2021. augusztus 10. 9:02
Enyhült az alapanyaghiány a német építőiparban egy hétfőn ismertetett felmérés szerint.

A müncheni ifo gazdaságkutató intézet (ifo Institut – Leibniz-Institut für Wirtschaftsforschung an der Universität München) felmérése szerint júliusban a magasépítéssel foglalkozó építőipari cégek 48,8 százalékánál okozott gondokat az alapanyaghiány. Júniusban még 50,4 százalék volt ez az arány.

A mélyépítésre szakosodott vállalkozásoknál 40,5 százalékról 33,9 százalékra csökkent az alapanyaghiánnyal küszködők aránya.

Júniushoz képest némileg javult a helyzet, és a rendkívüli emelkedés után lassan normalizálódik a fűrészáruk, faanyagok ára.

Ugyanakkor sok alapanyagból továbbra is hiány van, például épületvasból, szintetikus szigetelőanyagokból és más műanyagokból, ez pedig tovább emeli az árakat – idézték az ifo közleményében Felic Leiss-t, az intézet kutatóját.

A költségek növekedése főleg a magasépítő vállalatoknak gond, minden második tervezi is már, hogy a következő hónapokban megemeli árait – mondta a szakértő.  

Németországban a hazai össztermék (GDP) durván tizedét – 2020-ban 10,8 százalékát, 2019-ben 10 százalékát – az építőipari beruházások teszik ki.

Az ágazat csaknem 80 ezer vállalkozásánál mintegy 900 ezer ember – a német gazdaságban foglalkoztatottak 5,6 százaléka – dolgozik. A bevétel tavaly 143 milliárd euró volt, 5,8 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest.

(MTI, fotó: A Tesla amerikai elektromosjármű-gyártó Európában épülő első gyárának építkezése a Berlin melletti Grünheidéban 2021. május 3-án. A beruházó a termelés tervezett megkezdését hat hónappal, 2022 januárjára tolta ki az akkumulátorüzem építésében mutatkozó csúszás miatt. MTI/EPA/Filip Singer)


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés