A demokratákhoz húz az amerikai topegyetemek pénzügyprofesszorainak szíve

2021. augusztus 5. 8:46

Írta: Nagy Márton
A húsz legjobb amerikai egyetemi pénzügyi tanszék professzorai közt több mint négyszer több demokrata szavazó van, mint republikánus – derül ki a National Association for Scholars oldalán nemrég megjelent elemzésből.

Magyarországról szemlélve első olvasatra furcsának tűnhet, hogy azzal foglalkozzon egy tudományos munka, hogy melyik kutatónak milyen a politikai beállítottsága, hiszen ehhez semmilyen – nyilvános – adatbázis nem áll rendelkezésre, és egyébként is, hazánkban kifejezetten rossz emlékeket ébreszt, ha politikai alapú listázásról beszélünk. Az Egyesült Államokban ugyanakkor a legtöbb államban nyilvános – vagy legalábbis egy egyszerű adatigényléssel elérhető –, hogy ki melyik párt regisztrált szavazója. Ezt használta ki Emre Kuvvet, a Nova Southeastern University egyetemi docense, aki az Arizona State University pénzügyi tanszékeket rangsoroló listája alapján megnézte, hogy a top 20 pénzügyi képzésen milyen az oktatók politikai szimpátiája.

Az adatok szerint a UCLA kivételével minden képzési helyen többségben voltak a demokraták. A legdemokratább intézménynek a Northwestern University bizonyult, ahol a tíz demokrata professzorra kereken nulla republikánus jut. A két legjobb pénzügyi képzést nyújtó helyen – a New York Universityn és a Harvardon – pedig egyaránt tíz az egyhez a demokrata-republikánus arány. Sőt,

még a leginkább konzervatívnak tartott University of Chicagon is elsöprő a demokraták többsége: egy republikánusra kilenc demokrata pénzügyprofesszor jut a neoklasszikus chicagói közgazdasági iskola alma materében.

Ami a jövőt illeti, Kuvvet elemzése szerint az várható, hogy tovább növekszik majd a demokraták túlsúlya a pénzügyi képzéseken. Erre utal legalábbis szerinte, hogy korcsoportok szerinti bontásban minél fiatalabb egyetemi oktatókat vizsgálunk, annál nagyobb körükben a demokrata szavazók aránya. Amíg a 35 év alattiak körében 18:0 ez a mutató, addig a 65 év felettiek esetében mindössze 3,1:1.

Habár a fenti számok sokakat meglephetnek, az adatokhoz érdemes hozzátenni, hogy

a pártos szavazóként regisztráltak száma minden esetben csak egy kis hányadát teszi ki az adott kar oktatógárdájának: a legtöbb professzor vagy pártnélküliként van, vagy pedig egyáltalán nincs is regisztrálva.

(Címlap: Chicago Sun Times)


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 8 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés