Laschet: Lengyelország nélkül lehetetlen formálni az Európai Unió jövőjét

2021. augusztus 2. 9:19
Lengyelország nélkül lehetetlen formálni az Európai Unió jövőjét – jelentette ki Armin Laschet, a német Kereszténydemokrata Unió kancellárjelöltje a német megszállók elleni varsói felkelés 77. évfordulója alkalmából rendezett megemlékezésen.

Észak-Rajna-Vesztfália miniszterelnöke, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) és bajor testvérpártja, a Keresztényszociális Unió (CSU) közös kancellárjelöltje kétnapos, az 1944-es varsói felkelés évfordulója kapcsán szervezett varsói látogatása során, szombat este szólalt fel a felkelésben részt vevő cserkészek emlékművénél szervezett megemlékezésen.

Beszédében Laschet elmagyarázta, lengyelországi látogatását miért tartja  fontosnak a szeptember 26-án esedékes német parlamenti választást megelőző kampány hajrájában. Felidézte a Szolidaritás független szakszervezet hatását ifjúkori döntéseire, és kijelentette, „Európa nem lenne szabad Lengyelország és II. János Pál pápa nélkül”.

A kancellárjelölt aláhúzta a varsói felkelés emlékezete megőrzésének jelentőségét is, e vonatkozásban megemlítette a második világháború lengyel áldozatainak Berlinben létesítendő emlékművet.

Lengyelországot és Németországot „nehéz, borzalmas múlt köti össze”, egyúttal pozitív értelemben is  közel állnak egymáshoz – jelentette ki, hozzáfűzve: „Lengyelország nélkül lehetetlen formálni az Európai Unió jövőjét”.

Laschet a látogatása alkalmából interjút adott a Rzeczpospolita lengyel napilapnak. A hétfőn megjelenő terjedelmes beszélgetés szombaton publikált részletében aláhúzta: Németország jövőbeli politikáját meghatározza a második világháborúért vállalt felelősség.

E felelősség tudatát a német politikus a háborús károkért Lengyelországnak járó, Varsó szerint még mindig kiegyenlítetlen kártérítésre vonatkozó kérdésre válaszolva is aláhúzta. Egyúttal hangsúlyozta: a kártérítés kérdése „a múltban véglegesen elrendeződött a kölcsönös megállapodás révén”.

A Laschet által említett megállapodást 1953-ban a lengyel részről az akkori  kommunista kormányzat kötötte, a jelenlegi varsói vezetés ezt érvénytelennek tartja.

A német politikus  úgy látta:

a kétoldalú kapcsolatokat jelenleg a civil társadalmi együttműködés, ifjúsági csere intenzívebbé tételével kell erősíteni.

A kancellárjelölt szombaton több évfordulós megemlékezésen is jelen volt Varsóban, vasárnap  pedig a fővárosi Powazki katonai temetőben Andrzej Duda lengyel elnökkel együtt részt vesz a központi ceremónián, amelyet a felkelés kitörésének órájában, 17 órakor tartottak.

A varsói felkelést 70. évvel ezelőtt, 1944. augusztus 1-jén robbantotta ki a Honi Hadsereg, a londoni lengyel emigráns kormány fegyveres szervezete. A szovjet Vörös Hadsereg nem sietett a német megszállás ellen felkelők segítségére, így a véres küzdelem két hónap után elbukott.

(MTI, fotó: MTI/EPA/Pool/Filip Singer)


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 4 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés