Radioaktív hibrid disznók garázdálkodnak Fukusimában

2021. július 30. 12:41
2011-ben Japánban, a valaha volt legnagyobb földrengés, komoly sérülést okozott az atomerőműben. A földrengés miatt keletkező szökőár pedig elárasztott az atomreaktort is. A fukusimai tragédia után a körzetet, Csernobilhoz hasonlóan, kiürítették. Az emberek eltűntek, azonban a háziállatok egy része és a vadállatok maradtak.

A vaddisznók jól érezték magukat a városokban is 

Donovan Anderson, a japán Fukusima Egyetem kutatója szerint, miután az emberek elmentek, a vaddisznók vették át az uralmat a területen. DNS-mintákat gyűjtött az elmúlt években, hogy nyomon tudják követni, mi történik a vadállatokkal egy sugárzással szennyezett területen. A vizsgálatok szerint a radioaktivitás nem okozott genetikai elváltozást az állatoknál, kivétel az invazív házisertés fajoknál. 

A házisertés önállóan nem volt életképes

Anderson szerint a háziasított disznók nem voltak képesek hosszútávon túlélni a vadonban, azonban a DNS-minták tanúsága szerint keveredtek a vaddisznókkal, és azóta hibrid sertésként tenyésznek tovább. Shingo Kaneko professzor, a Fukusima Egyetem Környezeti Radioaktivitási Intézetétől azonban mindenkit megnyugtatott, hogy a házisertés gének idővel fokozatosan felhígulnak az állományban, egy idő után pedig teljesen el fognak tűnni, és visszaáll az eredeti természetes állapot a vaddisznók között. 

Nem lehet tudni, hogyan reagálnak az emberre

2018 óta azonban elkezdtek az emberek visszaköltözni a korábban elhagyott területekre, Fukusima környékén. Az még kérdés, hogy ezek a hibridizálódott vaddisznók, hogyan fognak reagálni az ember közelségére, és mi történik akkor, ha néhány termetes vadkan szeretné közelebbről is szemügyre venni az embereket. Donovan Anderson úgy véli, valójában a vaddisznóknak van igazán félnivalójuk, mert nekik valóban az ember az egyetlen ellenségük. 
 


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 4 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés