A Nébih kutatása igazolta, hogy más minőséget kapunk egy német boltban mint egy magyarban

2021. július 29. 12:19
Lezárult a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) hároméves projektje, amelynek egyik fő célja az élelmiszerek kettős minőségének vizsgálata, a jelenséggel kapcsolatos tapasztalatok gyűjtése volt – közölte a hatóság csütörtökön az MTI-vel.

A kutatás során három ország – Ausztria, Magyarország és Németország – üzleteiben beszerzett 312 egyedi mintát vizsgáltak, ami 117 féle terméket érintett.    

A tájékoztatás szerint léteznek minőségbeli eltérések az Európai Unió tagállamain belül, ez a vizsgálat alá vont termékek 25,6 százalékánál igazolódott.    

A kutatás megerősítette, hogy az eltérések különböző okokra és körülményekre vezethetők vissza. Fakadhatnak például az eltérő nemzeti szabályozásból, helyi alapanyagok felhasználásából, a gyártási körülményekből.

A vállalkozások hivatkoztak a fogyasztói preferenciára, az ízlésekre is az eltérések indokaként – írják a közleményben.    

Rámutatnak arra, hogy speciális kategóriát alkotnak a sajátmárkás termékek, amelyekre különösen jellemző, hogy az adott ország igényeinek megfelelően készülnek.    

A Nébih hangsúlyozza, a jövőre nézve fő kérdés, mely eltérések lehetnek jogszerűek, illetve szükségszerűek, azokról hogyan lehet korrekten tájékoztatni a fogyasztókat.    

A vizsgálatsorozat alatt a Nébih szakemberei az előállítókkal, az érdekképviseleti szervekkel szorosan együttműködtek, hogy a megállapításokat, az okokat komplex módon, több szempontból is megvizsgálhassák. Az érintett gyártók szinte kivétel nélkül nyitottak voltak a párbeszédre, és kinyilvánították szándékukat a helyes gyakorlat alkalmazására és a jogszabályoknak való megfelelésre. 3 cég 3 terméke esetében már a projekt idején megtörtént a receptúra-harmonizáció – közölte a Nébih.

(MTI, fotó: MTI/EPA/Tim Brakemeier)


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 58 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A pályázati pénzek, állami támogatások elosztása és a vagyonjuttatások hazai gyakorlata ennél sokkal-sokkal rosszabb - gondolta Stirlitz.

A Subway szendvics esetében már évek óta tapasztaltam. Nem is vásárolok Magyarországon ilyet.

A Nesquik kakaó fele darált keksz. Az Ausztriában több hetet a polcon porosodó szempillaspirált ide hozzák, mind be van száradva.
Kötelezném a forgalmazót, hogy NE vegye figyelembe a helyi igényeket (nincs ilyen kutatás, amely ezt alátámasztja). Ugyanazt szeretném megvenni, mint külföldön.

Kötelezni kellene a gyártóknak, hogy a címkén jelezzék az eredeti és az itt kapható termék összetevői közötti különbséget.
Az élelmiszer ÁFA-t pedig azonnal levinni 5%-ra. A gyerekes családok és a nyugdíjasok életszínvonala zuhan az elképesztő élelmiszer áremelkedés miatt. A 2000 ft-os cseresznyeárból az állam 400 ft-ot zsebretesz. Egyszerűen nem fogják tudni megengedni maguknak a családok. És nem mindenki építkezik, vesz családi autót stb., ahol valamennyire támogatja a családokat a kormány.

Ez nem igaz. Van pár finom magyar csoki, de választékban meg sem közelíti a külföldit. A mosóporok, öblítők között is nagy a különbség. Jó minőségű magyar kávé, üdítő pedig egyszerűen nincs. Sikerült a magyar élelmiszeripart leépíteni. Az állítólag magyar koronás cukor címléje szerint készült az EU-ban, központ: Bécs.

Igen, a mosópor jó példa. A nyugati mosópornak illata van, nem is kell hozzá óblítőt használni. Öblítő nélkül a Magyarországon vásárolt Persil, Ariel után a ruha szó szerint büdös.
Érdemes kipróbálni.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés