A tej jövője: nincs köze se az állatokhoz, se a növényekhez
A vállalat jelenleg a kutatási és fejlesztési szakaszban tart, azonban a közelmúltban elnyertek egy 1,6 millió font értékű pályázatot, mellyel annyira fel tudják gyorsítani a folyamatokat, hogy akár 2022-re már a kereskedelembe is kerülhetnek a termékeik.
Az eljárásuk különlegessége az, hogy nem növényi alapokat használnak, hanem precíziós fermentációval hoznak létre olyan tejtermékeket, melyek molekulárisan megegyeznek a hagyományos társaikkal. A különbség csupán annyi, hogy ennél a módszernél nincs szükség állatokra. Az előállítás során élesztőt használnak, mellyel molekuláris alkotóelemeire bontják az alternatív tejet, majd a tejfehérjékre és a tejsavóra összpontosítva addig keverik őket, míg el nem érik a hagyományos tej pontos összetételét.
Mivel a tejipar évente mintegy 700 milliárd dollárt emészt fel, és az árak is egyre magasabbak, így egyre többen nyitnak az alternatív megoldások iránt, mind kínálati, mind fogyasztói szinten is.
A cikk szerzője Blősz Dalma.
(fotók: Better Diary)
Összesen 8 komment
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!
A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászólás szerkesztése
Bejelentkezés