Betiltották a díszgyep építést vízhiány miatt

2021. július 27. 16:25
A régióban pusztító aszályok miatt a nevadai törvényhozók eddig példátlan lépésre szánták el magukat a vízvédelem támogatása érdekében: betiltották a nem funkcionális gyepeket Las Vegas városában. Az új törvény előírja az önkormányzatok számára, hogy a „díszgyepeket” távolítsák el és helyettesítsék azokat sivatagi parkosítással.

Átmeneti korlátozások és állandó tilalom

Míg más városokban már hasonló, átmeneti korlátozásokat alkalmaztak nehéz időkben, a Las Vegas-i törvény az ország első állandó tilalma, a lényegében dekoratív célú pázsitfélékre. A korlátozás olyan füves területekre vonatkozik, amelyek nincsenek használatban, mint például az irodaparkok környéke és udvara, az utcai mediánokban és a lakóépületek bejáratában. A családi házak, a parkok és a golfpályák nem tartoznak ide, de a háztulajdonosokat négyzetméterenként legfeljebb 3 dolláros árengedménnyel ösztönözik a gyep feldarabolására az elülső udvarokban - ez a természetvédelmi program meglepően sikeresnek bizonyult.

Steve Sisolak, a nevadai kormányzó, elmondta a jogszabály aláírásakor, az elsődleges feladatuk, hogy a fiatalabb generációknak megtanítsák a természetvédelem és a természeti erőforrások megőrzésének fontosságát – különös tekintettel a vízre.

A dél-nevadai vízügyi hatóság, szintén azon ügynökségek körét erősítette, amelyek a tilalom érvényesülését szorgalmazták. Közéjük tartozott a dél-nevadai házépítők szövetsége is, amely szintén szükséges lépésnek tekintette a város jövőbeli növekedését. A fejlesztőknek már megtiltották, hogy olyan új házakat építsenek, ahol az udvar fűvel borított. 

Az előrejelzés szerint a törvény hozzávetőlegesen 5000 hektár dekoratív fű eltávolításához vezet, amivel nagyjából az állam Colorado folyóból nyert vízellátásának több mint 10 százalékát takarítja meg. 

Az ügynökség a Las Vegas Valley-i vízi körzettel együtt már jó egy évtizede hirdeti a vízvédelmet, egészen sikeresen. És bár a kis gyepfoltok eltávolítása ahogy a közmondás tartja apró cseppnek tűnik a tengerben, óriási hatással bír. A Las Vegas-i vízügyi tisztviselők becslése szerint évente 73 litert spórolnak meg minden eltávolított négyzetméter fű után. Egyes becslések szerint a régió az elmúlt 15 évben, a füves területek mintegy 50 százalékát távolította már el. Mindez köszönhető a visszatérítési programoknak, az aszálytűrő tereprendezésről szóló információs oldalaknak, amelyek megtalálhatók a vízügyi ügynökségek webhelyein, és a helyi híradások során megjelenő hirdetéseknek, amelyeken a népszerű Vegas Golden Knights védője, Ryan Reeves szerepel.  

Drasztikusan csökken a vízszint

Míg a korábbi erőfeszítések és a füvesítési tilalom a víztakarékosságot fogja szorgalmazni és a szélsőségesen száraz aszály valószínűleg hamarosan enyhülni fog. Viszont a víz továbbra is kevés, a növények az egész régióban küzdenek. 

Júniusban az Egyesült Államok rekultivációs kormányhivatal (Bureau of Reclamation) bejelentette, hogy az ország legnagyobb víztározója, a Mead-tó hivatalosan is a legalacsonyabb szintre esett, a Hoover-gát 1936-os befejezését követően. A Mead-tó „vízszintesnek” számít, amikor a vízvonal 372 méteres tengerszint feletti magasságot éri el. Jelenleg 326 méteren nyugszik a tengerszint felett, mindössze 36 százalékos kapacitással.

Az Arizona és Nevada határában fekvő Colorado folyó gátja ivóvizet ad, támogatja az öntözést és áramot termel a délnyugaton élő milliónyi lakó számára. Las Vegas vízellátásának körülbelül 90 százalékát a Colorado folyóból nyeri, amelyet a Sziklás-hegység havas tájai táplálnak. Az elmúlt években csökkent a havazás mértéke, így pedig a Colorado folyóba áramló vízmennyiség is, ami a vízszint csökkenését okozta a Mead-tóban. A tó szintjének emelkedéséhez, a szakértők szerint a Sziklás-hegységben több évig, a korábbi normál értékeket meghaladó havazásra lenne szüksége.  

Míg a városban a csapadék nem sokat számít a vízkészletek szempontjából, Las Vegas maga is elszomorító időszakot tudhat magáénak, 2020 az elmúlt 83 év egyik legmelegebb éve volt.

A város 240 egymást követő napon mérhető csapadékmennyiség nélkül állt – a korábbi rekord 150 nap volt, még 1959-ben. 

A Mead-tó csökkenése komoly aggodalomra ad okot, ha az eléri a kritikus szintet, a vízkiosztást a tőle függő államok számára újra kell írni. Az államok és az illetékes vízügyi ügynökségek közötti megbeszélések várhatóan augusztusban felgyorsulnak, mivel a tisztviselők már a következő évben figyelembe veszik a szövetségileg deklarált 1. szintű vízhiány lehetőségeit.
 


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 3 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés