A választások közeledtével egyre forróbb a vita a norvég olaj körül

2021. július 23. 10:07

Írta: Nagy Márton
Választásra hangolódik Norvégia, és a kampányhajrában az egyik legforróbb téma az Északi-tenger olaja lesz: a jelenlegi kormányfő a klímavédelmi aggályok ellenére kitart a fosszilis tüzelőanyagok kitermelése mellett, az ellenzék azonban zöldülést szeretne.

Erna Solberg jelenlegi norvég miniszterelnök kijelentette: Norvégia továbbra is elkötelezett marad az olaj és a földgáz mellett – írta meg a Financial Times. A vezető gazdasági lap szerint a Konzervatív Párthoz tartozó miniszterelnök egy tvedestrandi kampányeseményen úgy fogalmazott a norvég földgáz- és kőolajipar jövője kapcsán, hogy „nagy változás van folyamatban, ami magától is be fog következni. Csak az a kérdés, hogy milyen gyors lesz ez a változás.

Mi nem akarjuk ezt politikailag felgyorsítani.”

Norvégiában választásra készülődnek, és a úgy tűnik a fosszilis tüzelőanyagok kérdése meghatározó lesz a kampányhajrában. A szavazást szeptember 13-án tartják majd, és a kormányfői tisztséget 2013 óta viselő Solbergnek több kihívója is akad, a Munkás- a Centrum és a Zöld Párt jelöltjeinek képében. Az olajkérdés azután vált meghatározóvá Norvégiában, hogy a Nemzetközi Energiaügynökség még tavasszal azzal a kéréssel fordult Oslóhoz, hogy hagyjon fel minden újonnan induló kőolajprojekttel, ezzel is segítve a klímaváltozás elleni harcot. A kérést a konzervatív miniszterelnök elutasította, arra hivatkozva, hogy a norvég olajra és földgázra továbbra is nagy szükség van, és ezek szerinte a zöld átmenetet is segíthetik majd.

A kormányalakítást illetően döntő súllyal bírhat majd az olajkérdés.

Ugyanis, bár mind a Munkáspárt, mind a Centrum Párt támogatja a norvég olajipart, a szavazás könnyen olyan eredményt hozhat, mely csak koalíciós kormány alakítását teszi lehetővé. A Zöld Párt – mely az oslói önkormányzatot a munkáspártiakkal közösen irányítja – pedig már előre világossá tette: csakis olyan kormányt hajlandóak támogatni, amely betartja a Nemzetközi Energiaügynökség ajánlását, és felhagy a további olajlelőhelyek felkutatásával.

Norvég olaj, az északi fekete arany

Norvégia még 1966-ban fedezte fel, hogy a partjaihoz viszonylag közel, az Északi-tengerben komoly kőolajlelőhelyek rejtőznek. A kitermelést hamar meg is kezdték, az olajból befolyó jövedelmeket azonban nem elherdálták, hanem a norvég olajalapba fektették, aminek a hozamai aztán nagyban hozzájárultak a norvég életszínvonal megemelkedéséhez. A norvég olajalapnak Magyarországon is vannak érdekeltségei, egyebek mellett Mol, Richter, Magyar Telekom és OTP részvényekkel is rendelkezik. Norvégia 2020-ban a világ tizedik legnagyob nyersolajexportőre, 2019-ben pedig a negyedik legnagyobb földgázexportőre volt.

(Címlap: ArcticToday)


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 11 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nem is annyira krimi mindegyik, inkább horror. Nagyon szeretek krimit olvasni, megvannak a Neszbők, nem venném meg újra. Egy darabig veszegettem. Érdekes az alvilág és rendőrség összefonódásának felvezetése. A Vörösbegy (?) volt az első, érdekes volt, addig nem is tudtam, mennyi norvég szolgált a Wermacht-ban annak idején.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés