Ember a Marson: még hosszú út áll előttünk

2021. július 23. 12:30
A Perseverance Rover tényfeltáró missziója után azt jósolták, hogy legkorábban a 2040-es években léphetnek emberek a Mars felszínére.

A Perseverance Rover a hét hónapos útja után sikeresen leszállt a vörös bolygón, ahol 670 napot, azaz 1 marsi évet fog tölteni. A missziója során a leszállóhelye körül fog kutatni ősi élet nyomai után. 

Jean-François Clervoy, francia űrhajós veterán, az Air Zéro G súlytalan repülés üzemeltetője, úgy véli, hogy még mindig több mint 20 év kell ahhoz, hogy emberek is elérjék a vörös bolygót. Véleménye szerint az első út, űrhajósokkal a fedélzeten, 2035 és 2040 között lehet esedékes, mely során csak a Mars körül körözne az űrhajó és onnan tanulmányoznák a bolygót, ugyanis a leszállás még mindig rendkívül veszélyes.

Átmeneti megoldásként úgy tervezik, hogy űrhajósok irányítanák a Mars körüli pályáról érkező űrhajók leszállását, mivel ez sokkal egyszerűbb, mint a Földről történő távvezérlés. A Nemzetközi Űrállomás (ISS) ezen okból adódóan például már távvezérlésre is tanítja az űrhajósokat, hogy amennyiben egy nap ők kell levezényeljenek egy marsi leszállást, úgy sikeresen tudják azt végrehajtani.

Eközben a Toulouse Űrkutatási Központ tudósai izgatottan figyelték a Perseverance landolását, ugyanis a SuperCam műszert - amely a folyamatot segítette - ők tervezték és építették. 

A cikk szerzője Blősz Dalma.
 


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 6 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés