Történelmi eladósodás: először 100 százalék fölött az euróövezet GDP-arányos államadóssága

2021. július 23. 11:25

Írta: Rádi Balázs
Emelkedett a hazai össztermékhez (GDP) viszonyított államadósság az Európai Unióban és az euróövezetben az idei első negyedévben a tavalyi utolsó negyedévvel összevetve, elsősorban a koronavírus-járvánnyal összefüggő állami kiadásnövekedés hatására.

Az unió statisztikai hivatala, az Eurostat által csütörtökön ismertetett adatok szerint az államadósság GDP-hez viszonyított aránya az euróövezetben 100,5 százalékra emelkedett a tavalyi utolsó negyedévi 97,8 százalékról és a tavaly első negyedévi 86,1 százalékról.    

Az unió egészében pedig 92,9 százalékra ment föl a mutató az első negyedévben a negyedévvel korábbi 90,5 százalékról és a tavalyi első negyedévi 79,2 százalékról.    

Az idei első negyedévben Észtországban volt a legkisebb mértékű, 18,5 százalékos GDP-arányos államadósság, amelyet Bulgária (25,1 százalék) és Luxemburg (28,1 százalék) követett.    

A legmagasabb GDP-arányos államadósság Görögországban volt az idei első negyedévben, 209,3 százalékkal, majd Olaszország következett 160 százalékkal, Portugália 137,2 százalékkal, Ciprus 125,7 százalékkal, Spanyolország 125,2 százalékkal, Belgium 118,6 százalékkal és Franciaország 118 százalékkal.    

A tavalyi utolsó negyedévvel összevetve az EU 23 tagországának nőtt a GDP-arányos államadóssága az idei első negyedévben, kettőnek csökkent, Szlovákiának és Bulgáriának pedig nem változott.    

A legjelentősebben Ciprusnak nőtt a GDP-arányos államadóssága, 6,5 százalékponttal, amelyet Csehország (+6,3 százalékpont), Spanyolország (+5,3 százalékpont), Szlovénia (+5,2 százalékpont) és Belgium követett (+4,4 százalékpont).    

Két országnak csökkent a GDP-arányos államadóssága, Litvániáé 1,5 százalékponttal, Dániáé pedig 1,4 százalékponttal a tavalyi utolsó negyedévvel összevetve.    

Az Eurostat által kiadott statisztika szerint Magyarország államadóssága az idei első negyedév végén több mint 39 ezer 110 milliárd forint volt, ami a GDP 81 százalékának felelt meg.

A múlt év végén a GDP-arányos államadósság kisebb, 80,4 százalék, 2019 első negyedévében pedig ennél is alacsonyabb, 65,8 százalék volt.

(MTI, fotó: pixabay)

 


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 58 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Innen már nincs visszatérés, ez a halálút.
Az Európai Unió = HALÁL azoknak, akik maradnak.
Intellektuális, kulturális, emberi méltóság széttiprása, a pénzadósság csak a ráadás.
Azt fejezi ki egzakt módon, hogy: Európa eladta magát a Gonosznak.
Ráadásul úgy, hogy mindezért az eladó fizet a "Vevőnek", akit G. Soros jelképez.
Úgyhogy ezt a Fenevad-Gonosz mesterien megszőtte, ezt el kell ismerni.
Amíg a Rothschild név nem tűnik el a Földről - és vele az aljaszolgák, a Sorosok nevei - addig Európa menetelése tovább tart, egyenesen a halálba, a pokolba...

DE AZ IGAZAK: MARADNAK, ÖRÖKRE.

Az sem semmi, hogy az eurós országok jobban el vannak adósodva, mint a nemzeti valutát használók.

Bárcsak tévednék, minél nagyobbat, ...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés