Szárnyalna az autógyártás Csehországban, de a chiphiány visszafogja

2021. július 22. 14:26
Az idei első fél évben 663 ezer személyautót gyártottak Csehországban 31,7 százalékkal többet az egy évvel korábbinál, de 11,2 százalékkal kevesebb, mint a koronavírus-járvány előtt, 2019 első felében – közölte csütörtökön a cseh autóipari szövetség.

A magas növekedés hátterében az áll, hogy tavaly a járvány miatt hónapokig nagyon alacsony volt a gépkocsigyártás és az eladás is.    

A termelés további növekedését jelenleg elsősorban a chipek hiánya akadályozza. A cseh autóipari menedzserek szerint a probléma legalább az év végéig elhúzódik. Komoly hiány van azonban más alkatrészekből és munkaerőből is.    

„A cseh autóipar rendkívül nagy nyomás alatt van. A chipek hiánya világprobléma, másfelől emelkednek a belépő nyersanyagok, alkatrészek árai, ráadásul nálunk munkaerőhiány is fellépett”

– mutatott rá Zdenek Petzl, a szövetség ügyvezető igazgatója.    

Úgy vélte, hogy a járvány következtében kialakult problémák továbbra is befolyásolják a cseh autóipart, és az új kocsik iránti kereslet is alatta marad a válság előttinek.

„Az Európai Unió országaiban, a cseh személygépkocsik legfőbb piacán a kereslet mintegy 20 százalékkal alacsonyabb, mint a válság előtt 2019-ben volt” – jelentette ki Zdenek Petzl.    

Csehországban három nagy személygépkocsigyár működik, közülük német Volkswagen konszernhez tartozó Skoda Auto a legnagyobb. A Skoda éves termelése 2019-ben túllépte az egymillió autót.

(MTI, fotó: MTI/PAP/Jakub Kaczmarczyk)


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 1 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés