Átláthatóbbá teszi a sikerdíjak kifizetését a jegybank

2021. július 22. 10:57
A befektetési alapkezelők által alkalmazott sikerdíjakról szóló, nemrég közzétett jegybanki ajánlást a piaci szereplőknek augusztus 1-jétől kell életbe léptetniük – közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) csütörtökön az MTI-vel.

Kiemelték: a már korábban meglévő sikerdíjas alapoknál az ajánlás teljesítését január 1-jétől várja el a jegybank.    

Az MNB ajánlásában elvárja, hogy a sikerdíj számítása a jövőben még átláthatóbb legyen, a sikerdíj számítási módszere tartalmazza az alap teljesítményének mérését szolgáló referenciamutatót, annak elszámolási gyakoriságát és időpontját, a teljesítményre vonatkozó referenciaidőszakot, a sikerdíj mértékét, számítási módszertanát és számításának gyakoriságát – olvasható a közleményben. Ebben arra is kitérnek: a sikerdíjnak arányosnak kell lennie az alap valós befektetési teljesítményével és összegét egy befektetőre vonatkozóan is meg kell tudni állapítani.    

Az alapkezelő sikerdíjat számolhat el például akkor, ha az alap a referenciaidőszakban új nettó eszközérték-csúcsot ér el; ha meghaladja az előző sikerdíj-kifizetéssel járó eszközértéket; ha az alap felülteljesíti referenciaindexét – ismertette a központi pénzintézet. Elvárt az is, hogy az alap valós többletteljesítményét az összes (például alapkezelési, adminisztrációs stb.) költség levonása után határozzák meg – tették hozzá.    

A jegybank elvárja, hogy sikerdíjat alapvetően csak akkor kelljen fizetni, ha az alap az adott referenciaidőszakban pozitív teljesítményt ért el,

illetve a korábban felmerült alulteljesítést és veszteséget ledolgozta. Előzetesen tájékoztatni kell az ügyfelet, ha akkor is jár a sikerdíj, amikor az alap a referenciaindexet felülteljesítette, ám teljesítménye mégis negatív volt – hívta fel a figyelmet az MNB.    

Az ügyfeleket az alapok előzetes marketinganyagaiban, illetve a kiemelt információs dokumentumban egyértelműen tájékoztatni kell, példákkal is szemléltetve a sikerdíj számítási módjáról, időpontjáról,

s a számítás alapjául szolgáló referenciaindex múltbeli teljesítményéről is – szögezte le a jegybank.

(MTI, fotó:  Róka László)


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés