Tudósok vanillint készítettek műanyagból

2021. július 21. 13:15
A műanyag már jó ideje a mindennapok részét képezi, nehéz lenne elképzelni az életünket egyes segédeszközök és berendezési tárgyak nélkül, melyeknek felépítése során elengedhetetlen ennek az anyagnak a használata. Azonban mind tisztában vagyunk azzal, hogy a műanyag termékekkel nagy mértékben terheljük a környezetet, hiszen mikor valami elromlik, a mai világban legtöbben inkább kicserélik, eldobják a rosszat, mintsem megjavítsák. Nem véletlen, hogy az utak mentén, a városok utcáin és sok más területen is a műanyaghulladék sajnos gyakran a látkép részét képzi. Az említett helyeken műanyag palackok tömkelege hever nap, mint nap. Ezzel viszont nem csak a növényzetet, hanem a vadvilágot is veszélybe sodorjuk, hiszen az állatok nem tudják mi az és miért van ott. Bár sokszor az utóbbira mi magunk sem tudnánk választ adni.

Szerencsére egyre több kezdeményezés érkezik, melyek igyekeznek a jobb irányba terelni a helyzetet, népszerűsítve az újrahasznosítás fontosságát. Jelen esetben sincs ez másként, így megosztanánk Önökkel egy felettébb furcsa, de talán nem olyan reményvesztett próbálkozást a műanyag flakonok újrahasznosításával kapcsolatban.

A cím már elég beszédes, így ne is ragozzuk tovább a szót. Igen, néhány tudósnak sikerült vanillint készíteni műanyag palackokból génmódosított baktériumokat használva. 

Maga a vanillin

Ez az ötlet nagy hatással lehet a későbbiekre, ha beválik. A vanillin ugyanis egy nagyon gyakran használt kemikália, ami a kozmetikai iparban is közismert, de ugyanúgy megtalálhatjuk tisztító- és gyomirtó szerekben is. Így a széles körű felhasználásnak köszönhetően egész jók a kilátások az újrahasznosítás terén. Az aromára folyamatosan növekvő igény figyelhető meg az elmúlt években, ami 2018-ban 37 ezer tonna képében testesült meg. 

Az átalakítás

Maga a kémiai folyamat úgy néz ki, hogy a tudósok létrehoztak egy mutáns enzimet, ami képes lebontani a polietilén-tereftalát polimerre. Ez az anyag az egyik legismertebb polikondenzációs műanyag, amit a flakonokhoz használnak fel, és most sikeresen vanillinné tudtak alakítani. 

Az Edinburgh-i egyetem tudósai az E. coli nevezetű baktérium segítségével hajtották végre az átalakítást, melyhez hosszú kísérleti folyamatokon és kémiai reakciókon át vezetett az út. A csapat azt is bemutatta, hogy mindez hogyan megy végbe egy használt palackkal. 

Igaz, hogy az első mérföldköveket megtették, melyek után pozitívak a várakozások, hiszen az így előállított vanillin elegendő lehet a fogyasztási igények kielégítésére. Azonban itt még nem zárult le a kör, további kísérletek veszik kezdetüket. 
 


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés