Politikai viszályok közt keresik a kutatók a Covid-19 eredetét

2021. július 16. 20:46
A koronavírus-járvány már több mint 18 hónapja mindennapi szereplője az életünknek és legalább négymillió emberéletet követelt világszerte. Azonban eredete a mai napig kétségeket von maga után.

Az Egészségügyi Világszervezet nyomozócsoportja már 2020 elején elkezdte a koronavírus eredetét kutató eljárást, azonban ez idáig nem tudták pontosan tisztázni a vírus elszabadulásának körülményeit. A nyomozás emellett politikai viszállyá alakult, sokan összeesküvés elméletekkel, alaptalan vádakkal mutogatnak egymásra, miközben a valós ok még mindig felfedetlen. 

A legszélesebb körben elfogadott elmélet szerint denevérekről terjedt át emberekre a koronavírus, azonban a 21 kutatóból álló nyomozócsoport azt próbálja megérteni, hogy ez a kigyűrűzés hogyan és milyen körülmények között volt lehetséges. Mindezt azért teszik, hogy megakadályozhassák a hasonló járványokat a jövőben.

Leginkább az nehezíti meg a munkájukat, hogy nincs bizonyítékuk, ugyanis nem találtak Covid-pozitív denevért vagy megerősített első emberi esetet, ahonnan el tudnának indulni. Az biztos, hogy a denevér-vírus és az élő állatokat árusító piacok közötti kapcsolat szoros és valószínűleg ott keresendő a megoldás. A zsúfolt, nem higiénikus élőállat-piacok ideális helyet biztosítanak a vírusok terjedésének, azonban ez még nem elég indok ahhoz, hogy biztosan ki lehessen jelenteni, hogy ez áll a dolog mögött.

Egy másik elmélet szerint a Wuhani Virológiai Intézet laboratóriumából szabadult ki a Covid-19, ugyanis több mint egy évtizedig vizsgálták itt a denevérek által hordozott koronavírusok formáit. Több tudós is kinyilatkoztatta, hogy szerintük a Covid-19 nem természetes eredetű vírus, így a laboratóriumból szabadulhatott ki, azonban mások szerint a Sars-Cov-2 vírus nem volt megtalálható a vizsgált laboratóriumi esetek között és azt mesterségesen nem lehetett volna manipulálni. Így óriási vita bontakozott ki a témában a szakemberek között, és bár a WHO a hivatalos nyilatkozatában elvetette a laboratóriumi eredetet, sokan megkérdőjelezik ezt a döntést. 

Az eredményektől független, Joe Biden amerikai elnök elrendelte, hogy a saját hírszerző ügynökségeik duplázzák meg a Sars-Cov-2 eredetének kivizsgálására irányuló erőfeszítéseket – beleértve a laboratóriumi eredetet is.

A politikai összetűzésektől függetlenül pozitívumként említhető, hogy mindenki a bizonyítékokon alapuló eredetet keresi, ehhez pedig szükség lesz a kínai hatóságokkal történő együttműködésre. Mivel az elmúlt 20 évben ez már a második koronavírus, amely Kínát sújtja, így fontos, hogy minél előbb megtalálják a gócpontot, hogy az elmúlt időszakban történt események ne ismétlődhessenek meg ismét. 

A cikk szerzője Blősz Dalma. 
 


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 1 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés