Hogyan lehet napfénnyel és széllel földgázt termelni?

2021. július 15. 11:32
Az RAG Austria, Európa egyik legnagyobb gáztároló vállalkozása, előrukkolt egy új projekttel, ami gyökeresen megváltoztathatja az energia felhasználását.

A zöldgáz technológiák fejlesztésére összpontosító, a földgáz és más halmazállapotú energia tárolására szakosodott vállalat megtervezett egy úgynevezett Underground Sun Conversion rendszert, melynek lényege, hogy a begyűjtött nap- és szélenergiát mélyen a föld alá vezetik, ahol földgázt állítanak elő belőle. 

Hogyan működik a folyamat?

Nyáron a napelemek és a szélturbinák által termelt felesleges energiát használják fel a projekt során, melyet elektrolízis hatására hidrogénné alakítanak át. A hidrogént ezután folyékony szén-dioxiddal párosítva a természetes porózus homokkő lerakódásokba injektálják – ezek között vannak a kimerült földgázkészletek –, majd a földalatti baktériumok metángázzá és vízzé alakítják a hidrogént és a CO2-t. 

A tél folyamán a metánt visszaszivattyúzzák a felszínre, ahol a karbonsemleges földgáz elsődleges alkotóelemét kinyerik belőle.
Az eredmény egy biztonságos, a meglévő földalatti infrastruktúrába egyszerűen integrálható, környezetbarát megoldás lesz. A projekt egy európai uniós támogatás jóvoltából valósul meg, több osztrák és svájci céggel és intézménnyel együtt, ugyanis az RAG Austria több mint hatmilliárd köbméter földgáz tárolókapacitással tud így hozzájárulni Ausztria és Közép-Európa ellátásához.

A cikk szerzője Blősz Dalma
 


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 4 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés