A vártnál nagyobb nyereséget ért el a JP Morgan Chase

2021. július 13. 17:38
Csökkenő bevétel mellett a vártnál nagyobb nyereséget termelt a második negyedévben a JP Morgan Chase, amely az amerikai nagyvállalatok közül elsőként hozta nyilvánosságra gyorsjelentését.

A legnagyobb amerikai bankcsoportra úgy tekintenek, mint a szélesebb értelemben vett gazdaság állapotát híven tükröző barométerre.

A kedden közzétett beszámoló adatai szerint a JP Morgan Chase bevételei 31,4 milliárd dollárt tettek ki április-júniusban, 7 százalékkal kevesebbet az egy évvel korábbi 33,8 milliárd dollárnál.

Ezen belül a nettó kamatbevételek 8 százalékkal, 12,9 milliárd dollárra, míg a nem kamatjellegű bevételek 7 százalékkal, 18,5 milliárd dollárra csökkentek.

A pénz- és tőkepiacok robusztus teljesítménye, valamint az összeolvadási és felvásárlási (M&A) tranzakciók erős növekedése mellett is lassult a kereskedési tevékenység és gyengén alakult a fogyasztói hitelezés a koronavírus-járvány megfékezésével párhuzamosan újrainduló gazdaságban.

A befektetési banki üzletág bevételei 28 százalékkal, 8,1 milliárd dollárra estek vissza, ami jórészt a kötvénykereskedés erős, 44 százalékos visszaesésének tudható be. Elemzők számítottak a csökkenésre, mivel a tavalyi második negyedévben, a járvány első hullámából való felocsúdás időszakában rekorderedményt tudott elkönyvelni a bank a befektetési üzletágban.

Ahogy a járványügyi korlátozásokat lazították, és a gazdasági helyzet normalizálódott, csökkent a pénzügyi piacokon tapasztalt példátlan volatilitás, amely a bank kereskedési eredményeit tavaly április-júniusban megdobta.

Az adózott eredmény 11,95 milliárd dollárt, részvényenként 3,78 dollárt tett ki az idei második negyedévben, szemben az egy évvel korábbi 4,68 milliárd dollárral, egy részvényre vetítve 1,38 dollárral. A teljes profit 155 százalékkal, az egy részvényre jutó nyereség pedig 174 százalékkal emelkedett éves összevetésben.

Elemzők 29,97 milliárd dolláros bevétel mellett részvényenként 3 dollár 21 centes nyereségre számítottak.

A vártnál nagyobb nyereség részben annak köszönhető, hogy újabb 3 milliárd dollár szabadult fel a koronavírus-válság miatt nem fizető hitelekre félretett tartalékokból. Ezt az egyszeri tételt nem számolva 3,03 dollárra rúg az egy részvényre jutó nyereség.

A JP Morgan Chase még mindig 23 milliárd dollárt tart a nemfizető hitelekre képzett céltartalékban.

Az amerikai nagybankok közül a Goldman Sachs ugyancsak kedden, a Bank of America és a Citigroup szerdán, a Morgan Stanley pedig csütörtökön hozza nyilvánosságra második negyedéves beszámolóját.

Tőzsdenyitás előtt egy órával az elektronikus kereskedésben 0,98 százalékos mínuszban, 156,45 dolláron forogtak a JP Morgan Chase részvényei. Az utóbbi 52 hét alatt 91,38 és 167,44 dollár között mozgott az árfolyam. Az egy évvel ezelőtti szintnél több mint 64 százalékkal volt magasabb a hétfői 158 dolláros záróárfolyam.

(MTI)


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés