Akkora hőhullám volt Brit Columbiában, hogy megfőttek a tengeri kagylók

2021. július 09. 08:37

Valószínűleg megfőzte a hőhullám a kagylókat Brit Columbia partjainál: több mint egymilliárd tengeri állatot ölt meg az elmúlt hét sosem látott hőhulláma Kanada csendes-óceáni partvidékén.

2021. július 09. 08:37
null

Az úgynevezett hőkupola, amely öt napra beborította Nyugat-Kanadát és az Egyesült Államok északnyugati részét, a partok mentén 40 Celsius-fok fölé emelte a hőmérsékleteket, hosszú ideje fennálló rekordokat döntve – írja a The Guardian online kiadása.

A kíméletlen hőség a becslések szerint Brit Columbiában mintegy 500 embert ölt meg és több száz erdőtűzben játszott szerepet, melyek jelenleg is égnek.

Igazán pusztító hatással azonban a tengeri élővilágra volt a hőség a tudósok szerint. Christopher Harley-nak, a Brit Columbiai Egyetem tengerbiológusának számításai szerint

több mint egymilliárd tengeri állat pusztulhatott el a szokatlan hőségben.

A Vancouverhez közeli partszakaszokon tett séta jól szemlélteti a pusztítás mértékét – emelte ki a kutató.

„A parti talaj általában nem ropog, amikor ott sétálsz. De olyan sok üres kagyló hever mindenfelé, hogy nem lehet nem rálépni a halott állatokra” – mondta Harley, akinek orrát megcsapta a megfőtt és rohadó kagylók szaga. A sekély vízben bomlásnak indult csigák, tengeri csillagok hevertek.

Míg Vancouver körül 35-40 Celsius-fokot mértek, Harley és munkatársai infravörös kamerák segítségével 50 fok fölötti hőmérsékleteket regisztráltak a sziklás partok mentén.

A kagylófélék tömeges pusztulása ideiglenesen befolyásolja a víz minőségét, mivel ezek az állatok megszűrik a tengervizet, és eléggé tisztán tartják ahhoz, hogy a napfény lejusson a fenékre, ahol a tengerifű nyújt élőhelyet más fajok számára.

Míg egyes kagylók (kékkagylók) populációi két év alatt regenerálódnak, más kagylófélék és számos tengeri csillag évtizedekig él, és sokkal lassabban áll helyre a populációjuk.

Szakértők szerint

a tartománynak alkalmazkodnia kell a klímaváltozás eredményeként a jövőben várható hirtelen és tartós hőhullámokhoz.

A következő héten újabb hőhullám érheti el az Egyesült Államok nyugati részét és Kanada délnyugati területeit. A szakértők a szélsőségesen magas hőmérsékletekhez nem alkalmazkodott ökoszisztémák sebezhetőségére figyelmeztetnek.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik