Májusban fellendült a kiskereskedelmi forgalom Csehországban

2021. július 8. 14:11
Májusban éves összehasonlításban 5,8 százalékkal emelkedett a kiskereskedelmi forgalom Csehországban – közölte a Cseh Statisztikai Hivatal (CSÚ) csütörtökön Prágában.

A CSÚ szerint a naptári hatásoktól megtisztított adatokról van szó. Havi összehasonlításban a májusi növekedés 7,3 százalék.

A hivatal ugyanakkor a kiskereskedelmi forgalom áprilisi növekedését 7,2 százalékra pontosította. A korábbi adat 7,4 százalék volt.

A statisztikusok szerint a kiskereskedelmi forgalom alakulását nagymértékben befolyásolta, hogy a koronavírus-járvány enyhülésével fokozatosan feloldották az üzletek korlátozásait. A korlátozások az év elejétől voltak érvényben, majd áprilisban és májusban fokozatosan megszüntették azokat.

A legnagyobb mértékben az iparcikkek forgalma, különösen a ruházati cikkek és lábbelik forgalma emelkedett - mondta Marie Bousková, a statisztikai hivatal szakigazgatója. Emlékeztetett, hogy az élelmiszerboltokat a korlátozások csak kisebb mértékben érintették. Felhívta a figyelmet arra is, hogy gyorsan emelkedik az új személygépkocsik eladása is.

A normális üzletek megnyitása ellenére is a leggyorsabban továbbra is az internetes eladások növekedtek. Májusban az internetes boltok forgalma ismét mintegy 30 százalékkal bővült.

(MTI)


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés