Nagy veszélyben az "utolsó jeges térség"

2021. július 06. 18:33

Szibériai hőhullámok, gyorsan csökkenő jég és háromszoros melegedési tendencia. Ezek miatt a környezeti tényezők miatt az Északi-sarkvidék éppúgy megszenvedi az éghajlatváltozást, mint a Föld bármely más régiója.

2021. július 06. 18:33
null

A kutatók szerint már az egyetlen reménysugár, az úgynevezett „utolsó jeges térség” is veszélyben van.  

Az "utolsó jeges térségnek" a Kanadától és Gröndlandtól északra fekvő sarkvidéki régiót nevezik. Ebben a régióban a nyári tengeri jég várhatóan a legtovább marad meg, és így menedékként szolgál az ott élő állatok számára. A területen sajátos mintázatú tengeri jég kering és olyan sarkvidéki állatoknak ad menedéket, mint a rozmárok, jegesmedvék és fókák. 

Műholdas mérésekből azonban kiderült, hogy tavaly nyár végén rekordalacsony, mindössze 50 százalékos tengeri jégkoncentrációt mértek a tudósok. Az olvadást a területen megjelenő szokatlan szelek, illetve a jégtakaró elvékonyodása okozta.  Az év elején még voltak régebbi, vastagabb jégfoltok, amelyek odasodródtak, de volt vékonyabb, újabb jég is, amely elolvadt, hogy a nyílt óceán szabaddá váljon. 

Bár az adatok nem sok jót ígérnek, a tudósuk kihangsúlyozták, hogy az eredmények nem vetíthetőek ki az egész területre. Mindenesetre az a felfedezés, hogy a régiót már most ilyen nagy mértékben érinti a globális felmelegedés, mindenképpen aggodalomra ad okot.

A cikket fordította Krakkai Alexandra.
 

Kapcsolódó cikkek

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik