Írország után Bermuda sem kér Biden globális minimumadójából

2021. június 30. 17:29

Írta: Takács Zsolt
A szigetcsoport pénzügyminisztere szerint a globális minimumadó sérti az országok szuverenitását.

A G7 már megállapodhatott arról, hogy a globális minimumadó 15 százalék legyen, amely magasabb, mint a híres adóparadicsomokban érvényes mérték. Ennek következtében Biden és Janet Yellen, az amerikai pénzügyminiszter terve ellenállásba ütközött az alacsony társasági adóval rendelkező országokban.

Amíg az OECD tagok jelentős része egy olyan keretrendszeren dolgozik, amely számos NGO-nak nagyon kedvező lenne, addig Bermuda pénzügyminisztere a Financial Times-nak adott interjújában elmondta, hogy

a minimum adó bevezetése a szigetcsoport szuverenitásának megsértése.

Az egykori bankár vonakodik a 15 százalékos adó bevezetésétől, mivel a nemzet lakossága továbbra is küzd a koronavírus-járvány és a 2008-as válság hatásaival.

„Bermudának joga van meghatároznia, hogy mi a legmegfelelőbb adórendszer az emberek számára” – mondta el Dickinson. „200 éve van egy rendszerünk, ami nem tökéletes és némi kiigazítást igényel, de ezt egyedül szeretnénk megtenni és

nem fogadjuk el, hogy valaki megmondja nekünk, hogyan változtassuk meg a rendszerünket, hogy az megfeleljen valamilyen globális kezdeményezésnek”

– tette hozzá a pénzügyminiszter.

Dickinson szerint a vállalati nyereség megadóztatása bürokratikusabbá tenné Bermuda adórendszerét, ami veszélyeztetné az ország központi szerepét a viszontbiztosítások globális piacán. Bermuda jelenleg a munkabérek, az ingatlanok adójából, valamint vámokból jut hozzá bevételekhez.

Adórejtekhely

Egy bermudai csapos a Financial Times-nak elmondta, hogy

a szigetcsoportot nem adóparadicsomként kellene emlegetni, hanem adórejtekhelyként.

A vállalatoknak azonban megkönnyíti a működését a sziget fogyasztáson alapuló adórendszere. Ugyan 2018-ban a szigetcsoport kormánya felülvizsgálta az adórendszerét és arra jutottak, hogy az nem tisztességes és méltányos, mégsem változtattak.

Dickinson elmondta, hogy konszenzus alakult ki azzal kapcsolatban, hogy

a szigetcsoport adóstruktúrája aránytalan terhet ró a legkevésbé fizetőképes emberekre.

Vannak olyan adóparadicsomok, ahol több vállalati postafiók van, mint lakos, de Bermuda adórendszere segített abban, hogy a szigetcsoport legitim pénzügyi központtá váljon és biztosításmatematikusok népesítsék be a szigetet.

Dickinson szerint

tisztességtelen Bermudát egy lapon említeni olyan adóparadicsomokkal, ahol több vállalati postafiók van, mint állampolgár.

A pénzügyminiszter szerint anomália volt, hogy a Google az elmúlt évtizedben több tízmilliárd dollárt juttatott holland holdingtársaságán keresztül Bermudára egy szellemi tulajdon engedélyezési rendszer keretén belül, hogy elkerülje az amerikai adózást.

Dickinson szerint az egyszerűsített szabályoknak és az adózási rendszernek köszönhetően Bermuda pénzügyi központtá vált és a vezető biztosítócégek – köztük az AIG, a Chubb és a BF&M – irodaépületei kimagaslanak a városból. A pénzügyi szolgáltatók – főleg a biztosítók – Bermuda GDP-jének több mint felét teszik ki. 

A bermudai GDP megoszlása 2019-ben

Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 3 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés