Nemcsak bűnözők, hanem migránsok is viszik Amerikából a Biden-féle ingyenpénzt

2021. július 27. 8:50

Írta: Takács Zsolt
A pandémia ellenére alig csökkentek az alacsony és közepes jövedelmű gazdaságokba történő hazautalások.

Töretlenül utalnak haza

A gazdasági fellendülés, valamint például az Egyesült Államokban bevezetett nagyvonalú kormányzati programok segítettek a koronavírussal küzdő szegény nemzeteknek, mivel a fejlődő országokból érkező külföldi munkavállalók tavaly több mint 500 milliárd dollárt küldtek haza.

A Világbank friss adatai szerint 2020-ban 1,6 százalékkal, 540 milliárd dollárra csökkent a nemzetközi utalások száma az alacsony és közepes jövedelmű országok felé, ami megcáfolta azokat a várakozásokat, miszerint a pandémia miatt a tengerentúli munkavállalók kevesebb pénzt kereshetnek és küldhetnek haza.

A világjárvány alatt bevezetett gazdasági mentőcsomagoknak, valamint a megemelt munkaerőpiaci és munkanélküli segélyeknek köszönhetően a külföldi munkavállalók tovább dolgozhattak és küldhették haza az USA-ban megszerzett jövedelmük egy részét.

Bűnözők kaszáltak a Biden-féle ingyenpénzen

Azonban nemcsak a külföldi munkavállalók viszik ki az Egyesült Államokból a segélyekből és támogatásokból kapott pénzt. Egyes bűnszervezetek már több mint 400 milliárd dollárt szereztek meg az országból, kihasználva az extra munkanéküli segélyek rendszerét – írtuk korábban a Makronómon.

A nemzetközi átutalások a GDP több mint ötödét teszik ki olyan országokban, mint Libanon, Nepál és Jamaica. 

A Fülöp-szigeteken a globális átutalások a GDP 7 százalékát teszik ki és a külföldről érkező kifizetések értéke márciusban elérte a 2,5 milliárd dollárt, ami 4,8 százalékos növekedés volt az előző évhez képest. Mexikóban az átutalások összértéke márciusban elérte a 4,15 milliárd dollárt, ami a valaha mért legnagyobb összeg egy adott hónapban és 2,6 százalékos növekedés az előző év azonos időszakához képest.


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 2 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés