Fogy a levegő Lukasenka körül: az EU célzott gazdasági szankciókat vezet be Fehéroroszország ellen

2021. június 25. 12:07
Az uniós tagállamok kormányait tömörítő Tanács csütörtökön megkezdte az szankciók bevezetését a fehérorosz gazdaság kulcsfontosságú ágazatait érintően, fokozva a nyomást az Aljakszandr Lukasenka vezette rezsimre.

Az új szankciós csomag a kőolajtermékek, a kálium-klorid és a dohánytermékek előállításához használt áruk kereskedelmét korlátozza az EU-n belül, továbbá megtiltja olyan berendezéseket, technológiák vagy szoftverek forgalmazását Fehéroroszországban, amelyeket az internet és a telefonos kommunikáció megfigyelésére vagy lehallgatására szánnak. Tilalom alá helyezi emellett a katonai felhasználásra szánt kettős felhasználású termékeket és technológiák eladását meghatározott fehéroroszországi személyeknek, szervezeteknek vagy testületeknek..

A rendelkezések korlátozzák az EU tőkepiacaihoz való hozzáférést is.

Végezetül az Európai Beruházási Bank leállítja a fehérorosz közszektorbeli projektekkel kapcsolatos megállapodás szerinti kifizetést, valamint felfüggeszt minden meglévő technikai segítségnyújtási szerződést

Ahogy a tanácsi közlemény írja a szankciók bevezetése válasz az emberi jogok súlyos megsértésének fokozódására Fehéroroszországban, a civil társadalom, a demokratikus ellenzék és az újságírók erőszakos elnyomására, valamint a Ryanair járatának májusban történt földre kényszerítésére és Raman Prataszevics ellenzéki újságíró és társa és Szofia Szapega őrizetbe vételére.

2020 októbere óta az EU fokozatosan korlátozó intézkedéseket vezetett be Fehéroroszországgal szemben.

Az intézkedések elfogadására a tavaly augusztusi elnökválasztás hiteltelensége, valamint a békés tüntetők, ellenzékiek és újságírók megfélemlítése és erőszakos elnyomása miatt került sor. Jelenleg összesen 166 személyre és 15 szervezetre vonatkoznak a korlátozó intézkedések, amelyek a magánszemélyekre és szervezetekre egyaránt alkalmazandó vagyonbefagyasztást és az utazási tilalmat foglalják magukban.

(MTI, fotó: MTI/AP/BelTa pool/Pavel Orlovsky)


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 2 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés