Kanadai kezdeményezés az ételpazarlás ellen

2021. június 24. 20:48

Az ételpazarlás manapság az egyik legégetőbb környezetre ható társadalmi probléma.

2021. június 24. 20:48
null

A fogyasztói társadalom által hagyományosan kiépített lineáris gazdasági modell a „kinyer-legyárt-ártalmatlanít” fenntarthatatlanná vált gazdasági, társadalmi és környezeti szempontból is. 

Sürgős cselekvésre van szükség és az Our Food Future elnevezésű kezdeményezéssel meg is született az első lépés; Guelph városában elindult az első kanadai körforgásos élelmiszergazdasági modell tesztelése.
A körforgásos gazdaság működése

A körforgásos gazdaságban az élelmiszer bekerül egy ciklikus tervezési folyamatba és azon a zárt rendszeren belül áramlik, vagyis a melléktermék vagy hulladék hasznosításra kerül. A folyamat lényeg a szétválasztásban rejlik; a termelés során létrejött biológiai és technikai anyagokat elkülönítve kezelik, hogy az egyes alkotórészek ne keveredjenek. Ennek köszönthetően minőségi romlás nélkül visszakerülhetnek az anyagok a biológiai, illetve ipari körforgásba. A cél az anyagok korlátlan mértékű újrafelhasználása.

Az Our Food Future kezdeményezés

Az Our Food Future célja, hogy a körforgásos élelmiszergazdaságon keresztül foglalkozzon az élelmiszerbiztonsággal, széleskörű üzleti és gazdasági fejlődési lehetőségeket teremtsen, valamint a hulladékot erőforrásként használja fel. Az összefogás és a pénzügyi támogatás pedig hozzájárul az innováció fellendüléséhez, támogatja a talaj regenerálásán dolgozó farmerek munkáját, valamint olyan üzleti modellek létrejöttét segíti, amelyek a szervezet küldetésének és működésének alapvető részévé teszik a hulladék felszámolását vagy újrafelhasználását. 

Amennyiben a pilot verzió sikeresnek bizonyul, a kezdeményezés jó alapul szolgálhat ahhoz, hogy a jövőben a körforgásos modell bármely iparágra alkalmazható legyen. 

Körforgásos Gazdaság Platform

2018-ban a Magyarországi Üzleti Tanács a Fenntartható Fejlődésért, a Holland Nagykövetség és az Innovációs és Technológiai Minisztérium kezdeményezésére megalakult a Körforgásos Gazdasági Platform. A platform célja, hogy a hazai gazdasági szereplőket összefogva és támogatva Magyarországon is megvalósuljon a körforgásos gazdasági modell alkalmazása.

A cikk szerzője: Krakkai Alexandra
 

Kapcsolódó cikkek

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ittésmost
2021. június 30. 10:35
Van kezdeményezés, hogy a városi ember is részt vegyen ebben: Közösségi kertek http://kozossegikertek.hu/
sozlib_abschaum
2021. június 30. 00:13
Mi lenne, ha az emberek megint nekifognának a saját zöldségét / gyümölcsét megtermelni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik