Pilóta nélküli repülőgéppel hajtottak végre sikeres légi tankolást

2021. június 21. 20:34
Az Egyesült Államok haditengerészete és a Boeing élvonalbeli űrkutatási és repüléstechnikai vállalata közösen hajtotta végre a sikeres levegőben történő üzemanyag-utántöltési gyakorlatot.

A tesztrepülés során használt tankert, a Boeing MQ-25 T1 vadászgépét azután fejlesztették ki, miután a haditengerészettel közös szerződés útján 805 millió dollárhoz jutottak. A prototípus 2019-ben tette meg első autonóm repülését, azonban ekkor még üzemanyagtöltést nem hajtottak végre.

Egész pontosan június 4-ig, amikor a Boeing autonóm repülőgépe a levegőben tankolta meg a haditengerészet F/A-18 Super Hornet-jét. 

Az induláskor szorosan egymás alatt és mögött repültek, majd az autonóm gép egy meghosszabbított tömlő segítségével csatlakozott, majd elvégezte az F/A-18 feltöltését. A Boeing elmondása szerint folyamat közben mindkét repülőgép a működés szempontjából ideális sebességgel és magasságban repült. 

Ez a történelmi esemény a Boeing és az amerikai haditengerészet közös csapatának köszönhető, melynek tagjai mindent megtesznek annak érdekében, hogy az MQ-25 légi utántöltési képességét a lehető leghamarabb eljuttathassák a flottához

– mondta Leanne Caret, a Boeing vezérigazgatója. 

A gépet most a virginiai Norfolkba szállítják, ahol további teszteket végeznek, és ha az eredmények megfelelőek még idén forgalomba is állíthatják a tankert.  

A cikk szerzője Pál Fanni.
 


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés