Kudarcba fulladt az USA haditengerészeti fejlesztése

2021. június 18. 18:56
Az Egyesült Államok haditengerészete, közel 10 év után, megszüntette az elektromágneses fegyverek kifejlesztésére irányuló programját.

A haditengerészet speciális, nagysebességű lövedékek kidolgozásán dolgozott, melyeknek küldetése a célpontok teljes megsemmisítése lett volna. A Haditengerészeti Kutatási Hivatal állítása szerint a tesztek során bebizonyosodott, hogy egy hagyományos sörétes puska képes volt akár 7200 km/h sebességgel kilőni ezeket a lövedékeket, mely a hangsebesség hatszorosát jelenti.

Az eredeti elképzelések szerint akár több álló és mozgó célpontot is eltaláltak volna a lövedékek. Egyes szemtanúk szerint a tesztek olyanok voltak, mint valami sci-fi videójáték, azonban nem minden próba volt sikeres, így kénytelenek voltak mindig továbbfejleszteni a koncepciót a tökéletesség és megbízhatóság érdekében.

Az információk szerint rendkívül költséges volt az egész program. Az indulás óta összesen több mint 15 millió dollárt fordított a haditengerészet a lövedékek kifejlesztésére és be kellett lássák, hogy egyszerűen nem éri meg tovább finanszírozni az egészet.
Ugyan a projektet hivatalosan lezárták, de elképzelhető, hogy a későbbiekben felül fogják értékelni ezt a döntést. A fejlesztés során készült műszaki dokumentációkat mindenesetre megőrzik az esetleges jövőbeni felhasználás céljából.

A projekt lezárásával nagyjából 6 millió dollár fog felszabadulni a haditengerészet számára.

A cikk szerzője Blősz Dalma.
 


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában