Részmunkaidő jön a globális chiphiány miatt

2021. június 17. 16:51

A globális chiphiány miatt ismét rövidített munkaidőt vezetett be a Daimler autógyártó két németországi üzemében a héten.

2021. június 17. 16:51
null

A Daimler kedden közölte, hogy a rastatti és brémiai Mercedes-Benz üzemekben helyezett át több ezer munkavállalót részmunkaidős alkalmazásba.

Pontos számot nem adott meg a vállalat, csupán annyit közölt, hogy a brémai üzemben a több mint 12 ezer munkavállaló nagy részét, a rastattiban pedig a mintegy 6500 dolgozó egy részét érinti az intézkedés.

A héten a mintegy 4700 munkavállalót foglalkoztató kecskeméti Mercedes-gyárban is csökkentették a műszakokat.

A Daimler és más német autógyártók kénytelenek voltak csökkenteni termelésüket az utóbbi hónapokban a gyártáshoz szükséges integrált áramkörök piacán kialakult globális hiány miatt.

A rövidített munkaidő program keretében a kormány részben vagy egészben kifizeti a a munkavállaló bérét arra az időre, amíg a munkavállaló kényszerszabadságon van, vagy részmunkaidőben dolgozik. Ez lehetővé teszi a leépítések elkerülését, így mihelyst a gazdasági feltételek javulnak, a munkavállalókat könnyen vissza lehet helyezni a normális munkarendbe.

Az Audi és a Daimler már áprilisban jelezte, hogy termelésük visszafogására kényszerülnek az elektronikai alkatrészek világpiaci hiánya miatt.

Harald Wilhelm, a Daimler pénzügyi igazgatója április végén közölte, hogy „hol itt, hol ott” leállítják a termelést és részmunkaidős foglalkoztatást vezetnek be. Úgy fogalmazott, hogy a termelésleállások több modellcsaládot is érinthetnek, de elsősorban a prémium kategóriás S-osztályt, amely a sindelfingeni üzemben készül.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik