Nigéria is felült a globális trendre: akár már idén elkezdhetik tesztelni a digitális jegybankpénzt

2021. június 17. 13:13

Írta: Nagy Márton
Egyre több ország vág bele a digitális jegybankpénzek tesztelésébe, hogy felvegye a versenyt az egyre nagyobb teret nyerő kriptovalutákkal. A következő játékos úgy tűnik, Nigéria lesz.

Rakiya Mohammed a nigériai központi bank információs és technológiai részlegének vezetője június 11-én bejelentette, hogy Nigéria is a digitális jegybankpénz bevezetését tervezi. A nigériai naira digitális változatának bevezetésére leginkább az motiválja a jegybankárokat, hogy komoly fenyegetésként érzékelik a kriptovaluták térnyerését. Mohammed elmondta, hogy a digitális naira bevezetése nem jelentené a többi digitális fizetőeszköz végét, ugyanakkor figyelmeztetett rá, hogy kriptovaluták felett a központi bank nem rendelkezik kontrollal, így pedig túl kockázatosak a befektetéshez.

„A digitális valuta tervezett bevezetése azt jelenti Nigéria számára, hogy olyan nemzetek ligájához csatlakozhat, mint például Kína.

Ez segít majd, hogy nagyobb hangsúlyt helyezzünk a pénzügyi inkluziós stratégiánkra, aminek a menetrendjétől csak 60 százalékkal vagyunk lemaradva. Egyszerűsíteni fogja a fizetéseket, és csökkenti majd a nemzetközi tranzakciók költségét is.” – fogalmazott a jegybanki IT-vezető.

Mohammed azt is elmondta, hogy bárki, akinek van telefonja, gond nélkül használhatja majd a digitális nairát, így a pénztartás költségei is csökkenhetnek majd.

A tesztfázist a tervek szerint még az idei év vége előtt meg fogják kezdeni,

ugyanakkor konkrét dátumot még nem hirdetett ki a nigériai jegybank.

Címlapkép: businesspost.ng


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 2 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés