Von der Leyen: Az EU és az Egyesült Államok nem követik el a múlt hibáit újra a gazdaság területén

2021. június 16. 7:26
Az Európai Unió és az Egyesült Államok egyetért abban, hogy nem szabad megismételni a korábbi pénzügyi válság során elkövetett hibákat, és nem szabad idő előtt lemondani a gazdaságot támogató intézkedésekről – közölte Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke kedden, Joe Biden amerikai elnökkel folytatott brüsszeli megbeszéléséket követően.

Ursula von der Leyen hangsúlyozta, az unió és az Egyesült Államok ugyanazt a megközelítést vallja, miszerint

2022-ben is fenn kell tartani a fiskális támogatást, a következő évekre való gazdasági felkészülés érdekében.

Mérföldkőnek nevezte az EU és az Egyesült Államok között a nap folyamán korábban létrejött megállapodást az európai Airbus és az amerikai Boeing repülőgépgyártóknak nyújtott, a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) által tiltottnak minősített állami támogatások miatt kialakult vita lezárásáról, és arról, hogy a felek öt évre meghosszabbították egymás exportjára kivetett büntetővámok felfüggesztését.

Elmondta, az acélra és alumíniumra kivetett amerikai büntető vámok esetében, amelyekre az EU ellenintézkedésekkel reagált, gyors megoldás nem volt lehetséges. A felek abban egyeztek meg, hogy több időt szánnak a kérdés megoldására, legkésőbb az év végéig. Megállapodtak azonban abban, hogy új kereskedelmi és technológiai tanácsot hoznak létre, amely közös normák meghatározásával megkönnyítheti meg a transzatlanti kereskedelmet – mondta.

Kína gazdasági megerősödésére utaló kérdésre válaszolva közölte: noha vannak együttműködési területek, ilyen az éghajlatváltozás elleni küzdelem, Kína mindenekelőtt gazdasági versenytárs, ezért eszközökre van szükség az egyenlő versenyfeltételek biztosításához. Kína tekintetében a legfőbb megosztó kérdést azonban az emberi jogok tiszteltben tartása jelenti – húzta alá. Kína nem vallja magáénak az európai értékeket – tette hozzá az uniós bizottság elnöke.

Kijelentette azt is, hogy az Európai Unió és Oroszország kapcsolata továbbra is romlik. Az unió azt szeretné, hogy kiszámíthatóbb kapcsolatot tudjon kialakítani Moszkvával – monda von der Leyen.

Charles Michel, az uniós tagországok vezetőit tömörítő Európai Tanács elnöke Biden és Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán, Genfben tervezett találkozójára utalva kijelentette:

az EU teljes mértékben támogatta az Egyesült Állalmok elnökét.

„Az üzenet nagyon egyszerű: egységesek vagyunk” – mondta.

Az EU és az Egyesült Államok tervezett együttműködésére vonatkozóan azt mondta, a tanácskozás során számos prioritást határoztak meg. Köztük a közös demokratikus értékek védelmét, a jólét elmozdítását olyan kihívások kezelése révén, mint az éghajlatváltozás, a digitális átállás, a koronavírus-járvány legyőzése, valamint a biztonság és stabilitás garantálása a világban.

Hozzátette: a felek egyetértettek abban, hogy a koronavírus-járvány megállítása érdekében a kis és közepes jövedelmű országok vakcinával történő ellátására létrehozott COVAX program keretében, illetve az oltóanyagok adományozása és a gyártási kapacitás növelése révén a világ népességének kétharmadát 2022-ig be akarják oltani.

(MTI, fotó: MTI/EPA/Olivier Hoslet)


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 2 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés