Az USA fenyegetve érzi magát a kínai haditengerészeti terjeszkedés miatt

2021. június 15. 20:32
Kína haditengerészeti támaszpont után kutat Afrika nyugati partján, ezért a közeljövőben várhatóan rendszeresen fognak kínai hajók járőrözni az Atlanti-óceánon.

Jelenleg Kína egyetlen afrikai haditengerészeti támaszpontja Dzsibutiban van, a Vörös-tenger és az Ádeni-öböl összeköttetésében. A létesítmény a világ egyik legforgalmasabb hajózási útvonalának közelében található, ugyanis innen közelíthető meg keleti irányból a Szuezi-csatorna.

Afrika stratégiailag igen jelentős földrész, ugyanis egyrészt a világ közepén helyezkedik el, másrészt olyan fontos pontokra van hatása, mint a Gibraltári-szoros, a Szicíliai-szoros, a Vörös-tenger, a Bab al Mandeb, vagy a Mozambik-csatorna. Továbbá Afrika szárazföldi kiterjedése nagyobb, mint az egész Egyesült Államok, Kína, India, Japán és Európa nagy része együttvéve.

Demográfiai szempontból még az is rendkívül jelentőssé teszi a földrészt, hogy Afrika ad otthont a világ 25 gyorsan növekvő gazdasága közül 11-nek.

Ezt Kína is pontosan tudja, ezért is vetett most szemet Afrika nyugati partjaira. Ráadásul nem csak a szárazföldi területek érdeklik őket, hanem az Atlanti-óceán szigeteire is különös figyelmet fordítanak. Azonban ez több nagyhatalomnak is fenyegetettséget jelent. Például az Azori-szigetek egyikén található a Lajes Field légibázis, mely egy portugál üzemeltetés alatt álló, az Egyesült Államok Légierejéhez tartozó katonai központ. 

A Pentagon szűkített költségvetése miatt visszaszorították ezen a bázison a tevékenységeket, tulajdonképpen csak egy „szellem központ”, így Kína játszi könnyedséggel el tudná foglalni. Viszont, ha Kína rátenné a kezét erre a bázisra, az Atlanti-óceán már nem lenne biztonságos. Az ott található, több mint tízezer méteres kifutópályáról kínai gépek járőrözhetnének az Atlanti-óceán középső és északi részén, mellyel csökkentenék az Egyesült Államok és Európa közötti légi és tengeri forgalmat. Egyes előrejelzések szerint pedig Kína még a Földközi-tengerhez való hozzáférést is képes lenne megtagadni. 

Az Egyesült Államok katonai képviselői szerint csak idő kérdése, hogy rendszeresen legyenek felszíni és felszín alatti kínai haditengerészeti támaszpontok az Atlanti-óceánon. Ez ugyanis egyrészt elvonná a figyelmet a Kínára nehezedő nyomásról a Kelet- és Dél-kínai-tengeren, másrészt akár Amerikát is célba veheti, mivel a Lajes Field csupán 2300 mérföldre van New York-tól, ami kevesebb, mint a Pearl Harbor és Los Angeles közötti távolság.

Ami szintén elgondolkodtató, az az, hogy a Grand Bahama-szigeteken egy hongkongi székhelyű vállalat körülbelül 3 milliárd dollárt költött egy mélyvízi konténer létesítményre. Az indoklás szerint a kibővített Panama-csatorna forgalmát akarják kihasználni, de nem nehéz a lapok mögé látni, hogy ebből is könnyen kínai katonai bázis lehet.

Kínának tehát tényleg lehet, hogy két új katonai bázisa is lesz Florida közelében, hacsak a Biden-kormány nem lép gyorsan az ügy megakadályozása érdekében.

A cikk szerzője Blősz Dalma.
 


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 12 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés